Nieuws6 nov '15 10:00

Het ging toch de goede kant op in Myanmar?

Auteur: Bas van Setten

De spanning loopt flink op in Myanmar. In aanloop naar de verkiezingen van zondag zijn volgens Amnesty zeker 19 tegenstanders van het regime opgepakt.

ANP
ANP

Voor vreedzame demonstraties of afwijkende meningen is volgens de mensenrechtenorganisatie weinig ruimte.

Dat komt volgens Hans Hulst, schrijver en journalist in Myanmar, met name omdat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi immens populair is. "De partij doet voor het eerst mee aan verkiezingen, en de verwachting is dat de NLD hoog zal scoren. Dat is dus een serieuze bedreiging voor de heersende elite."

Hervormingen
In 2011 voerde Myanmar hervormingen door die het land meer democratie gaf. "Dat was zeer voortvarend", zegt Hulst. "De laatste twee jaar zijn die hervormingen weer een beetje teruggedraaid. Naarmate de verkiezingen naderen wordt het klimaat alsmaar gespannener in het land."

 

Acceptatie
Of die beweging voorwaarts blijft zal volgens Hulst voornamelijk afhangen van de verkiezingsuitslag. "Er zijn twee kemphanen, de NLD en de regeringspartij die is gevormd door ex-militairen, en nu nog de touwtjes in handen heeft. De grote vraag is of de verliezer zal accepteren dat hij verliest."

Gerelateerde artikelen