Nederland moet bijna vier keer zo veel vluchtelingen opnemen
Nederland moet nog 7000 vluchtelingen opvangen, bovenop de 2000 die het kabinet voor de zomer had toegezegd. Dat blijkt uit de nieuwe, nog vertrouwelijke, verdeelsleutel die woensdag gepresenteerd zal worden.
De Volkskrant heeft die sleutel nu al in handen. Europa-verslaggever Anke Truijen vertelt dat het gaat om de vluchtelingen die zijn aangekomen in Hongarije, Italië en Griekenland. "Op deze manier moeten deze landen ontlast worden. Het gaat met name om Syriërs en Eritreeërs. Vluchtelingen uit de Balkan worden zoveel mogelijk teruggestuurd."
Permanente verdeelsleutel
De Europese Commissie zet in op de opvang van 120.000 vluchtelingen, vertelt Truijen. "In mei vroeg de Commissie nog om de opvang van 40.000 vluchtelingen, dat ging al heel moeizaam. Dit nieuwe aantal zal verplicht opgevangen moeten worden. Het gaat om noodopvang, maar de Commissie ziet het liefst een permanente verdeelsleutel. Heel veel landen willen dit nog altijd niet. Om discussie in de toekomst te voorkomen wordt er nu ook gekeken naar een systeem waarbij landen onder de opvang uit kunnen komen, zolang zij meebetalen aan de opvang elders."
Oost versus West
Volgens Truijen ontstaat er een kloof tussen West- en Oost-Europa. "De Baltische Staten en ook Midden-Europese landen zijn bang voor onstabiliteit en geven aan te weinig financiële middelen te hebben. Polen, Hongarije, Tsjechië en Slovakije zijn bij elkaar gekomen en zeggen: we willen het niet doen, maar als we het moeten doen, dan willen we meer geld. De Commissie probeert deze landen nu een beetje tegemoet te komen."