Nieuws7 okt '15 08:12Aangepast op 18 okt '16 17:12

AB InBev doet formeel bod op SABMiller

Auteur: BNR Webredactie

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) heeft een overnamebod uitgebracht op SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch.

Eerder liet het Amerikaanse AB InBev al weten grote interesse te hebben in de Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller. Nu is duidelijk hoeveel: AB InBev heeft 42,15 Britse pond (57,07 euro) over voor elk aandeel in zijn branchegenoot. De totale overnamesom komt uit op meer dan 92 miljard euro.

Mocht de overname slagen, dan ontstaat veruit de grootste bierbrouwer ter wereld.

Verhoging
AB InBev bracht de afgelopen weken al twee keer eerder een bod uit, eerst van 38 pond per aandeel, later 40 pond per stuk. De verhoging naar 42,15 pond per aandeel is bedoeld om de grootaandeelhouders van SABMiller over de streep te trekken. Altria, dat zijn steun voor het bod uitsprak, en BevCo bezitten samen circa 41 procent van de aandelen.

De combinatie is goed voor een omzet van omgerekend bijna 57 miljard euro en een bedrijfsresultaat van ruim 21 miljard euro.

Zeker
Is de deal hiermee rond? Dat nog niet, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer die het overnamegevecht volgt. "Maar het wordt nu wel heel erg moeilijk voor het bestuur van SABMiller om dit nu nog aan te vechten." Niet dat zij principieel tegen een overname zijn, zegt Bender. "Ze willen gewoon een betere prijs."

Naar verluid zou SABMiller mikken op een prijs van 45 pond per aandeel. Bender: "Het bestuur zal daarvoor met goede argumenten moeten komen. Gister hebben ze dat al deels gedaan door met vervroegde cijfers te komen die heel goed waren. Dat was een duidelijk signaal naar ABInbev van 'jongens jullie moeten wel wat meer bieden'."

Afstoten
Een overname zal wel betekenen dat de brouwerij ook weer delen zal moeten afstoten om goedkeuring te krijgen van mededingingsautoriteiten, zegt de vermogensbeheerder. "Zeker in de Verenigde Staten. Molson Coors heeft ooit Miller aan SAB verkocht, dat zal nu waarschijnlijk moeten worden afgestoten. Molson Coors zit op de eerste rij om dat te kopen."

Goed nieuws dus, voor de Amerikaanse brouwer. Al is dat niet de enige partij die van deze mogelijke overname zou profiteren. Bender: "Alle frisdrank van SABMiller wordt geleverd door Coca Cola, terwijl ABInbev Pepsico als leverencier heeft, dus een van de twee gaat daar verliezen."

Over een week verloopt de uiteindelijke deadline. Verwacht wordt dat SABMiller vandaag op het bod zal reageren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen