Nieuws24 mei '13 18:44Aangepast op 24 mei '13 20:59

Jonge miljonairs verdacht van witwassen

Auteur: Fleur de Bruijn

Drie jonge miljonairs worden verdacht van witwassen van vermoedelijk tientallen miljoenen euro's crimineel geld. Er is daarom vrijdag beslag gelegd op meer dan 100 bankrekeningen, 20 auto's en 80 huizen en bedrijfspanden in Nederland, België, Duitsland en Spanje.

Onderzoek: Nederlanders gaan minder geld uitgeven aan vakanties in 2013
Onderzoek: Nederlanders gaan minder geld uitgeven aan vakanties in 2013

Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De verdachten uit Geldrop, Best en Terneuzen zijn niet aangehouden.

goksites
Hoofdverdachte Michel G. (32) uit Geldrop zou geld hebben verdiend met handel in softdrugs en dat hebben geïnvesteerd in vastgoed en gokactiviteiten.

Zeven goksites die hij samen met zijn broer Maurice G. (34 jaar) en hun zakenpartner Stijn F. (34 jaar) aanbieden, zijn vrijdag afgesloten. De goksites werden maandelijks door ongeveer 85.000 spelers bezocht. De jaaromzet loopt op tot enkele tientallen miljoenen euro's.

kapitale villa's
De broers zijn aandeelhouder van veel Nederlandse bedrijven met veel vastgoed zoals kapitale villa's. De politie onderzoekt hoe het onroerend goed is gefinancierd en of dat legaal is. In Spanje bezitten ze appartementen, boten en een luxe villa in aanbouw met een totale waarde van meer dan 10 miljoen euro.

Onlinebetaalsystemen
De politie zocht vrijdag bij zes bedrijven in Eindhoven en Best naar computers en financiële administratie. Een van de plekken was een bedrijf onder woontoren De Regent in het centrum van Eindhoven. Volgens een buurman zit er een IT-bedrijf.

Volgens de Kamer van Koophandel zijn op het adres verschillende bedrijven gevestigd zoals Teletick en Bubble Group. De bedrijven houden zich naar eigen zeggen bezig met onlinebetaalsystemen en onlinegames zoals digitale fruitautomaten.

Quote toplijst
De drie verdachten staan in de lijst met jonge miljonairs die zakenblad Quote vorige week publiceerde. Het drietal deelt de aandelen in Teletick volgens Quote.

Medeverdachte Stijn F. is ook eigenaar van de Bubble Group. Hij staat met een geschat vermogen van 11 miljoen euro op plek 34 van de lijst. De broers staan op 91 en 92 met ieder 3 miljoen euro.

Advocate: fantasie
Advocate Annette Mak zei vrijdag namens de verdachten dat alle verwijten worden ontkend. Ze wil snel met de verantwoordelijke partijen om tafel. "Alles lijkt bij elkaar gefantaseerd. Er is met grof geweld overtrokken actie ondernomen. Er worden bedrijven volkomen ongegrond benadeeld. Onze eerste zorg gaat nu uit naar de ondernemingen die moeten draaien omdat ook tientallen werknemers en toeleveranciers afhankelijk zijn.''

Gerelateerde artikelen