Nieuws4 sep '15 13:25Aangepast op 7 sep '15 00:30

Engeland wil meer vluchtelingen

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Cameron gaat onder druk van de publieke opinie toch meer vluchtelingen toelaten. Het gaat om vluchtelingen in VN-kampen zitten aan de Syrische grens.

De publieke opinie in Groot-Brittannië was al aan het kenteren voordat de foto van het aangespoelde jongetje op het strand van Bodrum de wereld overging, vertelt Engeland-correspondent Lia van Bekhoven. Britse kamerleden krijgen volgens haar steeds meer brieven van Britten die het een schande vinden dat er zo weinig vluchtelingen worden opgevangen; honderdduizenden Britten ondertekenden petities om het parlement op te roepen tot actie; anderen zijn begonnen om uit eigen initiatief onderdak aan te bieden en weer anderen verzamelen schoenen, slaapzakken en tenten om die vervolgens naar vluchtelingen bij Calais te brengen.

Tabloids
Ook de stemming bij de populaire dagbladpers is snel omgeslagen volgens Van Bekhoven. "Een paar dagen geleden hadden ze het nog over 'zwermen buitenlanders die de Britse beschaving bedreigen'. Nu zijn de immigranten vluchtelingen die geholpen moeten worden."

Cameron kón bij zoveel publieke druk dus niet achterblijven, verklaart Van Bekhoven zijn besluit om de grenzen verder open te zetten. De Britse oppositie suggereert dat Groot-Brittannië tienduizend Syriërs zou kunnen opvangen. Van Bekhoven: "Het is onzeker of Cameron zo ver wil gaan. Hij vindt nog steeds dat het probleem aan de bron moet worden bestreden. Het openstellen van de de grenzen lost volgens hem niets op, en zou de toestroom alleen maar groter maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen