'Kijk, hier is Poekie, het varken waar je gisteren een worstje van hebt gegeten'
Over vijf jaar zal kweekvlees concurrerend worden ten opzichte van 'gewoon' vlees, verwachten biotechnologen die zich met de ontwikkeling bezighouden. Verwacht wordt dat de prijs dan rond de 60 euro per kilo ligt, zegt designer, informatiespecialist én filosoof Koert van Mensvoort tegen BNR Roelof Hemmen.
Het is dan ook niet moeilijk te voorspellen dat de kweekvleesproductie een hele grote sector wordt. En hoewel het onderzoek zeker niet meteen rendabel is, zijn er inmiddels voldoende pioniers die er wel brood in zien, zegt Van Mensvoort. "Ik vind het interessant dat die Silicon Valley-techmensen in dit soort sectoren instappen met een zak geld. De ene keer lukt het wel, de andere keer lukt het niet. Dat is ook echt afwachten, zeg ik erbij."
Kluifbestek
Technisch gezien is kweekvlees echt vlees, al zullen er voldoende mensen zijn die het te gesublimeerd vinden. Om die categorie enigszins tegemoet te komen heeft Van Mensvoort in zijn bekroonde kookboek ("het eerste waar je geen recepten uit kunt maken") een kluifbestek ontwikkeld. "Dan groeien we vlees op 3D-geprinte botten, zodat je het gevoel hebt dat je je innerlijke holbewoner nog kunt voeden; het gevoel dat je op jacht bent geweest, dat is iets primitiefs dat we misschien moeten overwinnen."
Tienduizend jaar geleden was het heel kunstmatig om landbouw te bedrijven: planten aanplanten en dieren achter hekken zetten. Dat was op dat moment heel artificieel, maar het was ook een oplossing die een nieuwe levensstijl met zich meebracht, en inmiddels is het natuurlijk geworden. Zo zie je dat wat eerst een technologie en een uitvinding was, over de tijd geaccepteerd en vertrouwd, en bovenal natuurlijk wordt."
Kalfserum
Qua voedingswaarde heeft kweekvlees volgens Van Mensvoort uitsluitend voordelen, bij het kweken is nog niet alles even vriendelijk voor de natuurlijke omgeving. "Zoals het nu wordt gemaakt wordt er nog kalfsserum gebruikt om de cellen te laten groeien. Dat is niet diervriendelijk, omdat je vloeistoffen gebruikt van een ongeboren kalf. Dat moet op algenbasis kunnen, maar daar moet energie bij. Dát is één van de drempels die genomen moeten worden."
En áls algen hun intrede doen bij de kweekvleesproductie, wordt het een interessante filosofische kwestie of kweekvlees niet gewoon een vegetarisch product wordt. "Dat vind ik interessant, dat zo'n nieuwe technologie ons dwingt na te denken over wie we zijn: vegetariër, vleeseter; dat zie je keer op keer gebeuren."