
Docenten moeten meer tijd hebben om probleemleerlingen aan te horen en perspectief te bieden. Rob Hommen is bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond en zelf ook leraar. Hij vind dat docenten al heel veel doen om de problematiek aan te pakken. "Ze volgen trainingen, ze houden zich bezig met hoe ze het in de klas moeten hebben over aanslagen."
Volgens Hommen is dat in het hele land nodig. "Je ziet dat dit type leerlingen niet alleen uit de Randstad komt, niet alleen uit de grote steden, maar uit alle gebieden."
Verantwoordelijkheid
Het onderwijs speelt volgens Hommen een grote rol, maar de verantwoording van docenten is wel beperkt. "Het onderwijs kan veel dingen signaleren. Docenten gaan vaak als eerst met deze jongeren in gesprek, maar op een bepaald moment moet er ook gezegd worden: tot hier is het onze verantwoording en vanaf hier moeten professionals die gespecialiseerd zijn in deze problematiek het overnemen."
Hommen is van mening dat de politiek er goed aan doet om werkzoekende docenten hier ook een rol in te geven. "We willen juist in deze tijd investeren in deze jongeren, zodat ze een toekomst houden. Ze hebben die extra aandacht nodig."
Loopbaan docenten
Paul van Meenen, Kamerlid voor D66, vindt het een forse stelling van Hommen, maar is zeker voorstander. "D66 strijdt al jaren tegen plofklassen. Er zijn een heleboel redenen om die klassen kleiner te maken. Als daar een bijkomstigheid van is dat je er radicalisering mee tegen kan gaan, dan is dat mooi meegenomen. In de preventieve sfeer is het een goede zaak."
Maar om betere loopbanen voor docenten te krijgen, is meer nodig, meent Van Meenen. "Daarvoor moet er eerst een loopbaan zijn . En het aantal lesuren moet omlaag. De Nederlandse docent is wereldkampioen in het aantal lesuren. Dat, in combinatie met kleinere klassen, kan ervoor zorgen dat weer meer mensen docent willen worden."