Nieuws8 mei '15 10:33Aangepast op 8 mei '15 15:11

Nederlandse ambassadeur Pakistan gewond bij helikoptercrash

Auteur: Thijs Baas

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de crash met een helikopter in Pakistan, waarbij onder meer de Nederlandse ambassadeur in Pakistan gewond raakte. Het Pakistaanse leger zal zo snel mogelijk de helikopter onderzoeken om te kijken of er sprake was van een ongeluk of van een aanslag, meldt Midden-Oostenjournalist Harald Doornbos.

In een mail aan journalisten spreekt de Taliban van een aanslag, bevestigt Doornbos. "Een special task force van de Taliban maakte de afgelopen tijd plannen om premier Nawaz Sharif te treffen en zijn helikopter aan te vallen, maar ze hebben daarbij de verkeerde helikopter uit de lucht geschoten."

Ook melden de Taliban in de e-mail dat ze zullen blijven vechten tegen de Pakistaanse regering tot het systeem van democratie in het land wordt afgeschaft. Dat ze een aantal Westerse diplomaten hebben geraakt lijken ze niet echt te betreuren, als de mail uit betrouwbare bron afkomstig is. "We weten niet of het bericht klopt, maar we weten wel dat de Pakistaanse Taliban al heel veel aanslagen hebben gepleegd. Het is gewoon een hele serieuze, gevaarlijke club, maar of ze de waarheid spreken, dat weten we natuurlijk niet."

De helikopter met de ambassadeur, Marcel de Vink, stortte neer op een school in een vallei. Er vielen zes doden, onder wie de ambassadeur van Noorwegen en de Filipijnen en de vrouwen van de Maleisische en de Indonesische ambassadeur om het leven.

Intussen is Sharif teruggekeerd naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Eigenlijk zou hij vandaag onder meer een ontmoeting hebben met De Vink. Voor Pakistan is het heel pijnlijk dat bij een binnenlandse helikoptercrash Westerse ambassadeurs omkomen. "Het is echt enorm groot nieuws in Pakistan. Mensen zijn in rouw gedompeld, want het is echt een groot incident. Ik sprak net een officier van het Pakistaanse leger en die vertelde me dat de gewonden vanaf de plek van de crash zijn overgebracht naar een militair ziekenhuis in Gilgit."

Naast De Vink raakte ook de Poolse ambassadeur gewond. In een verklaring liet de woordvoerder van het leger, generaal-majoor Asim Bajwa, weten dat het gaat om een MI-17-helikopter met zeventien inzittenden, onder wie elf buitenlanders. Het toestel stortte neer in de Naltar Vallei in het Bilgit-Baltistan-gebied, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de Islamabad. Het is de regio waar drie grote bergketens samenkomen: de Himalaya, de Karakorum en de Hindu Kush. 

Een getuige van het ongeluk vertelde Al Jazeera dat het erop leek dat de helikopter had te kampen met technische mankementen. De Paklistaanse premier Nawaz Sharif heeft zijn 'diepe wrok en verdriet' uitgesproken over de ramp, meldt Radiuo Pakistan. De helikopter maakte deel uit van een groep van drie die alle drie buitenlandse diplomaten vervoerden.

 

Elsevier sprak onlangs uitvoerig met de Nederlandse ambassadeur in Pakistan Marcel de Vink. Hier vind je de link

Gerelateerde artikelen