Nieuws12 dec '14 14:21Aangepast op 15 dec '14 14:20

Seedorf wordt chef racisme: 'Top voetbalorganisaties 95% blank'

Auteur: BNR Webredactie

Trainer en oud-voetballer Clarence Seedorf gaat de strijd aan tegen het racisme in het Europese voetbal. Hij is vanochtend in Amsterdam door UEFA-baas Michel Platini benoemd tot "ambassadeur voor diversiteit en verandering".

BNR-verslaggever Laurens Boven was erbij, hij vertelt dat het nu niet gaat om het racisme tijdens het voetbal, zoals de spreekkoren bij wedstrijden. "Het gaat om het racisme wat in de voetbalorganisaties zit. Seedorf zei tijdens zijn speech: 'allochtonen zijn welkom om te komen als voetballers die veel geld opleveren, maar ze zijn niet welkom op invloedrijke posities in de organisaties'."

"Vandaag is er een Europees onderzoek gepubliceerd", vervolgt Boven, "waarin staat dat vrijwel alle posities, en dan bedoel ik 95 procent, binnen het betaald voetbal, anders dan de spelers, worden bekleed door blanke mannen. Seedorf zal in zijn carrière hebben meegemaakt hoe moeilijk dit is, maar daar wilde hij geen concrete voorbeelden van geven."

Stanley Menzo, net als Seedorf in Paramaribo geboren, was aanwezig en hij snapt wel dat hij dat niet doet. "Je moet daar voorzichtig mee zijn. Waar ik moeite mee heb is dat het heel vaak wordt teruggelegd bij de mensen die er last van hebben, maar niet bij de mensen die er echt wat aan kunnen doen. Instituten zien het ook, die kunnen het oplossen."

Al wilde Seedorf weinig loslaten, hij liet aan Laurens Boven nog wel één ding weten: 'Er zal wat gaan veranderen de komende jaren'.

Gerelateerde artikelen