Nieuws8 okt '15 14:41

Wisselen van hypotheek vaak duurder dan voorgespiegeld

Auteur: Mark Hulstein

Honderdduizenden huiseigenaren kunnen flink geld besparen door te wisselen van hypotheek. Dat blijkt uit cijfers van de website Ikbenfrits.nl, een site die berekent of het loont om over te stappen. Toch blijkt die besparing in de praktijk behoorlijk tegen te kunnen vallen, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis.

Er zitten namelijk meer haken en ogen aan die zogenaamde besparingen. Zo worden veel kosten niet meegerekend, zegt André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Het gaat hier echt om overstappen, dus dat betekent dat je je hypotheek bij een andere bank afsluit. En daar is echt nog wel wat meer voor nodig dan drie klikken en klaar. Veel hangt af van de boeterente, de afkoopsom van je oude hypotheek, je wordt opnieuw getoetst bij een nieuwe bank. En dat kan nog wel eens tegenvallen." Zo zou het kunnen zijn dat je minder makkelijk de hypotheek krijgt, of zelfs een lager hypotheekbedrag. De hypotheekregels zijn namelijk een stuk strenger geworden.

Ook zijn er nog kosten die altijd komen kijken bij het aangaan van een nieuwe hypotheek. Zo zijn er de taxatiekosten, notariskosten en kosten van de hypotheekadviseur. "Want een nieuwe bank wil een nieuwe taxatie van je huis hebben. En dan ga je uitrekenen hoe lang het duurt voordat je dat bedrag terugverdient. Mensen zeggen: bij twee tot drie jaar is het wel ok, dat is een overzichtelijke periode." De la Porte waarschuwt ook dat als die terugverdienperiode langer dan vier of vijf jaar wordt, het dan minder aantrekkelijk wordt.

De overstapboete is de hoogste kostenpost als je overstapt. "Als je dat geld niet zelf  hebt liggen en je moet dat gaan lenen, dan komt die som een stuk minder voordelig uit. Want daar betaal je rente over en die rente is niet aftrekbaar van de belastingen. Dus die komt helemaal voor eigen rekening", zegt De la Porte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen