Nieuws7 okt '15 20:58Aangepast op 7 okt '15 22:05

Radboud Universiteit wil telescoop op de maan bouwen

Auteur: Karlijn Meinders

Er wordt nu onder andere gesproken met de Chinese ruimtevaartorganisatie, want die zijn bezig met plannen voor missies naar de maan. Mark Beekhuis hoorde het van de directeur van het Radboud Radio Lab, Marc Klein Wolt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het zijn spannende dagen in dit enorme project. De Chinezen hebben interesse. Politiek ligt het wat gevoeliger: maar ook de Russen zien kansen. En er lopen gesprekken met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Maar uit hoe Marc Klein Wolt over zijn project vertelt, lijken de Chinezen op dit moment de meest realistische optie.

Raket TU Delft
En nog realistischer: komende week moet een raket van Delftse studenten een eerste antenne voor dat nieuwe project lanceren. "Deze raket komt tot 50 kilometer van de maan, dat is voor ons al heel wat. We kunnen zo testen doen met de instrumenten aan boord", vertelt Klein Wolt.

Maanbasis
De maan was een tijdje uit de mode -er waren plannen voor missies- maar die werden afgeblazen. "Inmiddels denken ruimtevaartorganisaties veel meer in missies naar andere planeten. Daarvoor zou een basis op de maan uiterst geschikt zijn. Praktisch gezien zou je maanstof kunnen gebruiken om daar te bouwen. Met een 3D-printer bijvoorbeeld."

Stoorzenders
De reden dat de telescoop niet hier, maar op de maan zou moeten komen: al die vervelende stoorzenders hier op aarde. "We willen in een frequentiegebied onderzoek gaan doen, waar wij als mensen radio in maken", legt Klein Wolt uit.

En om echt helemaal geen last meer van ons te hebben, zou die telescoop het best aan de andere kant van de maan gebouwd kunnen worden. Want het radiosignaal van BNR, dat reikt tot op de maan, is ongeveer een miljoen keer sterker dan het radiosignaal dat Klein Wolt graag zou horen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen