Nieuws16 jan '12 06:10Aangepast op 16 jan '12 11:08

Blue Monday volgens De Kort en Van Rossem

Auteur: BNR Webredactie

Bent u vanochtend met het verkeerde been uit bed gestapt? Dat kan geen toeval zijn, want vandaag is het de meest depressieve dag van het jaar. En daar is ook alle reden toe, aldus onze nationale doemdenkers.

Je hebt weleens van die dagen die je het liefst direct zou willen overslaan. Een dikke kans dat dit vandaag zo’n dag. Want vandaag is het officieel blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. En om dat gedeelde smart halve smart is belden we met Maarten van Rossem, voor wie iedere maandag een Blue Monday is.

"Het is waar dat de toestand eigenlijk min of meer wanhopig is in alle denkbare opzichten. Voor de euro, voor de Europese economie, voor de wereldeconomie. En dan hebben we ook nog die Maya-kalender die afloopt. Het is eigenlijk dit jaar definitief afgelopen."

Voordat de wereld echt naar de gallemiezen gaat ziet Van Rossem nog een laatste stuiptrekking van geluk. Want als  we nu naar het nieuws van afgelopen weken kijken;

"Dan valt je bijvoorbeeld op dat er in de Amerikaanse economie wellicht eindelijk een zeker herstel zichtbaar is. Dat kan natuurlijk verstrekkende gevolgen hebben voor de verkiezing of herverkiezing van Obama. Ik denk dat die herverkiezing al wel min of meer zeker is of er moet wel iets heel erg raars gebeuren."

En de afgelopen weken ging het ook eindelijk weer iets beter op de beurs. Analist Kees de Kort denkt alleen niet dat het bestendig is.

"Het grote beeld is natuurlijk dat de economische realiteit verslechtert. Dat zal in 2012 doorzetten. Dat betekent dat de resultaten van de bedrijven onder druk komen te staan. Dat is ook onvermijdelijk. De politieke en financiële realiteit gaat ook onprettiger worden, dus ik kan me gewoon niet voorstellen dat de aandelenkoersen daar niet door geraakt gaan worden. De optelsom van lage resultaten, meer politieke problemen en financiële problemen. Ik denk dat die verder omlaag gaan."

Maar is er dan misschien wel licht aan het einde van de tunnel in de huizenmarkt? De Kort: "Dat kan maar een kant op en dat is verder omlaag."

Maar het aller, allerergste dat ons dit jaar te wachten staat is volgens Van Rossem iets anders. "De verschrikkelijke sportverdwazing die we in de loop van dit jaar weer tegemoet gaan. Dat afschuwelijke voetbalkampioenschap, waarbij over alle zenders, op alle momenten dat voetbal gaat woekeren. En met name nog erger, dat wezenloze gelul over dat voetbal. En dat zit het er nog niet op of je krijgt de Olympische Spelen."

Maarten van Rossem zal proberen deze zomer te overleven door zich terug te trekken op een van onze Waddeneilanden. Kees de Kort heeft een heel andere tip voor u om de donkere tijden door te komen. "Je moet je niet laten meeslepen door allerlei doemverhalen. Dat is niet nodig. De wereld blijft gewoon doordraaien."

En zo zal het vroeg of laat vast wel weer goed komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen