Nieuws6 mei '15 12:47Aangepast op 6 mei '15 18:27

Man die 'fuck de koning' riep wordt vervolgd

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie gaat een activist vervolgen die vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet koning Willem-Alexander en koningin Máxima zou hebben beledigd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij riep toen Fuck de Koning, fuck de koningin. Dat klonk zo:  

Abulkasim Al-Jaberi werd direct van het podium gehaald door de politie. Buiten alle proporties, zegt zijn advocaat. "Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.'' Overigens riepen veel andere demonstranten bij dezelfde demonstratie dezelfde woorden.

Getuigenis koning en koningin
Jebbink zegt dat hij Willem-Alexander en Máxima wil laten getuigen. "De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.''

Jebbink zegt ook niet te begrijpen dat burgemeester Eberhard van der Laan de arrestatie niet heeft tegengehouden. "Hij is daar als burgemeester voor verantwoordelijk.'' Al-Jaberi moet op 27 mei 2015 in Amsterdam voor de rechter verschijnen.

Ordeverstoring
Volgens persofficier Willem Nijkerk was ook vooral de context belangrijk. "Het was de intocht van Sinterklaas en een demonstratie tegen Zwarte Piet, de aanleiding voor een discussie over het Koningshuis hierbij ontgaat mij een beetje. Hij gebruikte krachttermen die gelden als een strafbare uiting en het ging langzamerhand richting ordeverstoring. Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of we de juiste afweging hebben gemaakt."

Twitter reacties
Nijkerk zegt dat de mensen die als reactie op de vervolging dezelfde uitspraken op Twitter deden niet hetzelfde te wachten staat. "Het is ondoenlijk en onmogelijk om daar tegen op te treden. Het OM heeft het recht om te vervolgen, maar niet de plicht."\

D66: verbod achterhaald
D66-Kamerlid Gerard Schouw en zijn collega Pechtold hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de premier en de minister van Veiligheid en Justitie. Volgens Schouw is het verbod op Majesteitsschennis achterhaald. "Natuurlijk vind ik wat er over de koning gezegd is ordinair en ongepast."


 
 

"Ik heb enige tijd terug een initiatiefwet door de Eerste en Tweede Kamer geloodst met betrekking op het verbod op Godslastering. Dat verbod is toen geschrapt. Nu moeten we kijken of dat niet hier ook moet gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen