Nieuws7 mei '15 17:42Aangepast op 7 mei '15 18:50

'Fuck de koning'-zaak voorlopig niet voor rechter

Auteur: Karlijn Meinders

Activist Abulkasim Al-Jaberi hoeft voorlopig niet voor de rechter te verschijnen wegens Majesteitsschennis. De zaak zou op 27 mei voorkomen, maar het Openbaar Ministerie wil de zaak nu eerst verder onderzoeken.

Willem Jebbink, de advocaat van Al-Jaberi, vertelt dat hij net bericht heeft gehad van de officier van justitie. "Die heeft mij laten weten dat mijn argumenten in een sepot-verzoek, een verzoek om de zaak niet te vervolgen, serieus worden genomen en goed worden bekeken. Mijn belangrijkste punten daarin zijn vrijheid van meningsuiting en vrijheid van demonstratie en ze zullen nu goed de tijd nemen om te kijken of deze argumenten in de weg staan voor een vervolging."

Internationale berichtgeving
Jebbink verwacht dat de zaak uiteindelijk zal worden afgeblazen, maar dat het OM eerst de media-hype afwacht voordat ze dat mededelen. "Ik constateer dat ook Reuters en andere internationale media over de zaak schrijven en dat zet Nederland niet bepaald in een goed daglicht."

Buitenlands beleid
Volgens Jebbink zou Nederland een voorbeeld moeten nemen aan de internationale normen. "Daar zie je dat je mag zeggen wat je wilt, tenzij je geweld propageert, of haat zaait. Als het OM dat als leidraad zou nemen zouden we van een heleboel gezeur af zijn en is er veel meer duidelijkheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen