
Een groot gedeelte van de leraren vindt dat ze onvoldoende gesteund worden om zulke gesprekken aan te gaan, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarom komt er een helpdesk van Stichting School en Veiligheid, schrijft Dekker in zijn brief. Ook komen er themabijeenkomsten om scholen op weg te helpen.
Krijt noemt de moeilijkheid van de onderwerpen en de diverse samenstelling van de klassen als belangrijkste redenen dat de thema's lastig te bespreken zijn. De CNV-voorzitter deelt het pleidool van meer bespreekbaarheid van de staatssecretaris, maar ziet niks in het starten van een helpdesk:
Verantwoordelijkheid bij scholen, niet staat
De verantwoordelijkheid voor het bespreken van denkbeelden ligt bij de ouders en de scholen, en niet bij de staat, vindt Krijt:
Dekker: Nederlandse waarden meegeven op school
Volgens de staatssecretaris komen dit soort gesprekken moeilijker tot stand in grote steden en op zwarte scholen. Waarom zo belangrijk om deze onderwerpen school te bespreken?
Dekker liet de Radboud Universiteit onderzoek doen na de aanslag op het satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs in januari. Uit het onderzoek kwam naar voren dat één op de vijf leraren het lastig vindt de gevoelige thema's ter tafel te brengen, en zelfs één op de honderd docenten mijdt de onderwerpen volledig. Dat vindt Dekker onacceptabel: "Het kan niet zo zijn dat belangrijke onderwerpen, die raken aan de basis van onze rechtsstaat, onbesproken blijven in de klas", schrijft hij aan de Tweede Kamer.