Nieuws22 apr '15 17:02Aangepast op 22 apr '15 17:18

Sector nog niet overtuigd van nut nieuwe partij Hero Brinkman

Auteur: Karlijn Meinders

Twee jaar geleden moest hij vanwege zetelgebrek de Tweede Kamer nog verlaten. Maar sinds vandaag is Hero Brinkman terug met de Ondernemers Partij, waarmee hij het opneemt voor MKB en zzp. De eerste reacties zijn kritisch.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hero Brinkman richtte eerder al partijen op, die niet allen een lang leven waren beschoren. Dit keer is het volgens hem echter een ander verhaal. Zijn hart zit erin en hij heeft zich goed voorbereid, hij wil gaan vechten voor de Nederlandse ondernemer. Maar weet hij als ambtenaar wel genoeg over het ondernemerschap?

Concurrentie vervoerssector
Eén van de plannen van de partij van Brinkman is het aanpassen van de CAO in de vervoerssector. "We willen oneerlijke concurrentie tegengaan door een certificaat conform onze normen verplicht te stellen voor elke vervoerder die actief is in Nederland", zegt Brinkman.

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, merkt echter op dat het nemen van dergelijke nationale maatregelen haaks staat op de vrije marktwerking binnen Europa en dat er veel beter gekeken kan worden hoe de huidige regels beter gehandhaafd kunnen worden, om een level playing field te creëren.


 

WW-uitkering zzp'er
Een ander paradepaardje moet voor de Ondernemers Partij de WW-uitkering voor de zzp'er worden. Maar, zegt Johan Marrink, directeur van ZZP Nederland: dat plan is technisch onuitvoerbaar. "Daarnaast doen zzp'ers zaken voor eigen rekening en risico, hoe wil je gaan aangeven en meten wanneer iemand werkloos is?" Brinkmans repliek, verwijzend naar verzekeringsmaatschappijen: "Zij doen dit al wel, als zij het kunnen, kunnen wij het ook. Met zijn allen kunnen we alles afspreken." Een goede reden om maar eens samen een kop koffie te gaan drinken, vindt Marrink.
 


 

One issue-partij
Brinkman zal er nog hard aan moeten trekken om het vertrouwen van de sector te winnen. Voorlopig moet hij het doen met de dertig actieve ondernemers die deel uitmaken van zijn partij. Op de vraag hoeveel zetels hij wil veroveren heeft hij nog niet direct een antwoord, maar over zijn mogelijke rol in de Kamer is hij duidelijk: "We zijn bewust een one issue-partij, onze belangen gaan over alle politieke geledingen in. We willen kunnen plaatsnemen in de Tweede Kamer, daarvoor staan we open voor alle samenwerkingsmogelijkheden, zolang enkele van onze partijpunten maar worden mee genomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen