Nieuws16 nov '15 14:31Aangepast op 16 nov '15 17:03

Hackers Anonymous nemen IS op de korrel

Auteur: Mark Hulstein

De strijd tegen Islamitische Staat breidt zich nu ook uit naar het internet. Hackersgroep Anonymous is na de aanslagen in Parijs een digitaal offensief gestart tegen IS.

Dat maakte de hackersgroep bekend in een video op YouTube op de van hen gebruikelijke manier. Anonymous is duidelijk: "We zullen jullie opjagen. We zullen jullie vinden en niet laten gaan. Verwacht massale cyberaanvallen. Het is oorlog", wordt gezegd in de video.

De hackersgroep heeft eerder bewezen effectief kanalen te kunnen verstoren, zegt hacker en beveiligingsdeskundige Arjen Kamphuis tegen BNR. "Bijvoorbeeld de communicatiekanalen die IS gebruikt via Twitter, Facebook, websites en dat soort zaken. De vraag is ook of ze na deze gebeurtenis de wat meer extreme acties gaan uitvoeren. In het verleden deden ze dat al tegen enkele bedrijven, die echt werden aangevallen op hun infrastructuur. Verschillende zaken werden stukgemaakt: e-mail, servers, databases, et cetera."

Leden van IS zouden chatten via de systemen van de Playstation 4. Dit zou minder makkelijk te hacken zijn. Infiltreren zou een een techniek kunnen zijn die hackers bij goed beveiligde systemen kunnen gebruiken, denkt Kamphuis. "Bijvoorbeeld games waar je elkaar kunt ontmoeten in een virtuele wereld en ook kan communiceren via chat, die worden gebruikt door allerlei groepen als communicatiekanaal. Het idee daarachter is dat die kanalen misschien minder gemonitord worden dan bijvoorbeeld e-mail.

Maar nu bekend is dat deze kanalen worden gebruikt, zullen ze scherp in de gaten worden gehouden, verwacht Kamphuis. Hij denkt niet dat IS het kanaal na deze week nog zal gebruiken. Toch blijft het afwachten wat Anonymous zal doen. "We horen niet per se direct iets van succesvolle acties. Hackers zullen het wellicht stilhouden als ze bijvoorbeeld een mailserver van IS hebben gevonden en dit overdragen aan de geheime diensten."

Gerelateerde artikelen