Nieuws9 mrt '15 14:37Aangepast op 9 mrt '15 15:43

Nooit eerder zoveel buitenlandse investeringen in Nederland

Auteur: Bram van Dijk

Afgelopen jaar investeerden buitenlandse bedrijven 3,2 miljard euro in de Nederlandse economie. Een recordbedrag. Wat doet Nederland dan zo goed? Minister Kamp: "De overheid is voorspelbaar."

Foto: ANP. Kamp bij de planlancering van Google
Foto: ANP. Kamp bij de planlancering van Google

Dit bedrag blijkt uit de cijfers van Netherlands Foreign Investment Agency, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. "Het is heel breed. Het zijn ook heel veel bedrijven. Het gaat om ongeveer 190 bedrijven die vorig jaar voor Nederland hebben gekozen, waarvan 46 hoofdkantoren", zegt de baas van dit ministerie Henk Kamp. Dat zorgde voor ruim 6000 banen, onder andere door het gigadatacenter dat Google in Groningen gaat bouwen.

"Ze komen uit alle delen van de wereld, van de Verenigde Staten tot Korea en India. Alle sectoren waar het bedrijfsleven internationaal actief in is, daar hebben ze een vestiging in Europa voor nodig. En vaak kiezen ze dan voor Nederland."

Voordelen Nederland
Volgens Kamp zijn er tal van redenen dat de bedrijven hier komen. "Nederland is een heel geconcentreerd land en de voorzieningen zijn op een hoog niveau. De infrastructuur is erg goed, ook de ICT-infrastructuur. Ik denk dat nergens in Europa de voorzieningen voor ICT zo goed zijn als in Nederland."

Verder is de levering van energie bijna 100 procent zeker en is met een vliegtuig Nederland makkelijk te bereiken. "Het leefklimaat voor de personeelsleden die naar Nederland worden gestuurd, wordt als heel positief ervaren. En is het zo dat de overheid in Nederland heel voorspelbaar is. Dat geldt zeker ook voor de Belastingdienst, daar zijn goede afspraken mee te maken."

Daar komt de stabiliteit van Nederland en het hoge opleidingsniveau van de werknemers nog bij op.

Belastingparadijs
Kamp denkt niet dat het door het imago van belastingparadijs komt. "Dat belastingparadijsachtige zit vooral in het feit dat onze Belastingdienst bereid is om zich gewoon aan de regels te houden en afspraken vooraf te maken over hoe de regels toegepast. Ook heeft Nederland goede regelingen met andere landen zodat bedrijven niet in verschillende landen dubbel belasting betalen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen