Nieuws11 mrt '15 13:55

Minister Hennis voorzichtig positief over Afghanistan

Auteur: Bram van Dijk

"Er is nog een lange weg te gaan", zegt minister van Defensie Jeanine Hennis na een bezoek van twee dagen aan de Afghaanse hoofdstad Kabul en aan Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse troepen verblijven.

Hennis in Afghanistan op archiefbeeld. Foto: ANP
Hennis in Afghanistan op archiefbeeld. Foto: ANP

 Dat zegt Hennis tegen politiek verslaggever Jaap Jansen.

Taliban
Ghani wil, net als Hennis, een dialoog met de Taliban. Gisteren was nog een dodelijk vuurgevecht tussen de Taliban en regeringstroepen. "Er wordt nog vol op gestreden in Afghanistan. De Afghaanse strijdkrachten staan op eigen benen, worden nog ondersteund met advies en training door de coalitietroepen. Maar ze hebben nog een lange weg te gaan."

100 Nederlanders
Er zijn nu ongeveer 100 Nederlandse militairen en volgens de minister is de aanwezigheid van de internationale gemeenschap 'echt van groot belang'. "Wat je nu ziet is dat IS vooralsnog geen poot aan de grond krijgt, maar we moeten daar wel heel alert op zijn." Haar angst is dat het land 'opnieuw een soort broeinest voor terroristen' wordt.

Managen teruggang asielzoekers
Het Afghaanse leger heeft aan Nederland gevraagd of de Afghaanse asielzoekers voorlopg in Nederland mogen blijven. Hennis hinkt op twee gedachten: "Wij hebben een duidelijk beleid. Zij die hier niet legaal zijn, moeten terug naar het land van herkomst. Tegelijkertijd is er ook wel enig begrip voor de situatie in Afghanistan."

Het aantal gevluchte Afghanen is gigantisch, vooral naar buurlanden zoals Pakistan. Volgens Hennis komt het neer op 'vele miljoenen Afghanen'. "De vraag is: als je in één keer alle Afghanen laat terugkeren omdat de situatie voldoende stabiel wordt geacht, wat doet dat met een land wat net weer een beetje aan het opkrabbelen is? Dus dat zal voorzichtig moeten worden gemanaged."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen