Nieuws17 nov '15 08:27Aangepast op 17 nov '15 11:15

D66 wil geen steun geven aan het belastingplan

Auteur: Judith Laanen

D66 wil niet meedoen aan het belastingplan. Het schept te weinig banen, en is niet groen genoeg. Fractievoorzitter Pechtold zegt op BNR dat kabinet nu aan zet is.

D66-leider Alexander Pechtold. Foto: BNR
D66-leider Alexander Pechtold. Foto: BNR

Zonder de steun van D66, die nodig is voor de doorgang van het plan, lijkt de 5 miljard euro aan lastenverlichting te gaan stranden in de Eerste Kamer. Pechtold zegt tot nu toe "erg constructief" te zijn geweest "als het gaat om het op orde brengen van de economie."

Maar het belastingplan zorgt voor problemen, want het gestelde doel - banen - wordt zoals het er nu uitziet niet gehaald: "We hebben nog steeds een begrotingstekort, we zouden geleend geld gaan uitgeven." Dat is de bottleneck, zegt Pechtold. Het plan levert volgens hem te weinig banen op. D66 was enthousiast over het eerdere plan dat ook het belastingstelsel moest hervormen, dat wél extra werkgelegenheid beloofde.

 

Daarmee is volgens hem het effect op banen en de vergroening van de economie verwaarloosbaar.

D66 trekt steun in
De Kamer sprak de afgelopen weken al vier keer vele uren over het plan. Vorige week donderdag onderhandelde D66 nog op het ministerie van Financiën over de plannen, maar dat leverde niks op. D66 gooide het op arbeidskorting en kinderopvang, want dat heeft volgens Pechtold het meeste effect op werk, maar daar leek het CDA weer moeite mee te hebben. D66 trekt nu toch de steun weer in.

Volgens Pechtold is het kabinet nu aan zet. "D66 heeft zijn uiterste best gedaan voor dit plan. Werkgevers nemen mensen niet aan omdat het verschil tussen wat de werknemer netto krijgt en de werkgever bruto betaalt zo ongelofelijk groot is. Als we dat weten te verkleinen, is D66 aan boord."

In een interview met het Algemeen Dagblad zegt D66-leider Alexander Pechtold dat hij geen hulpsinterklaas wil zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen