Nieuws18 aug '15 17:35Aangepast op 18 aug '15 18:03

Betalen met een selfie

Auteur: Madelon Meester

Nederland wordt het eerste land ter wereld waar je met een selfie kunt betalen. Mastercard wil hier testen of biometrisch betalen de toekomst heeft. Als het een succes wordt, volgt de rest van de wereld.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vanaf vandaag houden creditcardmaatschappij Mastercard, ABN Amro en International Card Services een proef waarbij 750 rekeninghouders van ABN Amro met een Mastercard kunnen betalen met een selfie. Arjan Bol van Mastercard: "Net zoals bij elke betaling op het internet vul je je creditcardnummer in, de vervaldatum en de naam van de kaarthouder, alleen is het wachtwoord vervangen door de selfie."

Knipoog
Als de proefdeelnemers willen betalen, moeten ze ter identificatie in de camera kijken en met hun ogen knipperen. Bol: "Dat knipperen heeft als doel te laten zien dat het hierbij echt om een selfie gaat en niet om een foto van een foto."

Tweelingbroer
Of het identificatiesysteem een gebruiker met baard na het afscheren van die baard ook nog herkent, moet de testperiode gaan uitwijzen. "Maar waarschijnlijk is iemands gezicht wel herkenbaar genoeg", zegt Bol. Als iemand een identieke tweelingbroer heeft, is dat 'wel een issue'.

 

"Dus om jezelf aan te melden moet je de app activeren met een bankrekening en een code die je krijgt toegestuurd. Niemand heeft hetzelfde rekeningnummer als zijn tweelingbroer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen