Nieuws25 sep '14 13:28Aangepast op 25 sep '14 18:26

'Gedwongen sloop bij te lange leegstand'

Auteur: BNR Webredactie

Eigenaren van leegstaande panden moeten gedwongen kunnen worden hun verlies te nemen en mee te werken aan sloopplannen, zegt PvdA'er Albert de Vries. Hayke Veldman van de VVD haalt de sloopkogel door het plan.

De miljoenen vierkante meters aan leegstand zorgen volgens De Vries voor verloedering en een gevoel van onveiligheid. Daarom is deze harde aanpak volgens hem wenselijk. "Het is niet een aspect van de crisis, het is echt een structureel verschijnsel. Er is veel te veel gebouwd en dan kunnen we wachten tot het allemaal vanzelf goed komt, maar daar lijkt het niet op. Het kabinet neemt daar veel te weinig leiding in. Ik vind dat er een soort deltaplan tegen die leegstand moet komen om te voorkomen dat andere mensen daar ook gevolgen van ondervinden. Bijvoorbeeld dat hun eigen onroerend goed in waarde gaat dalen doordat om hen heen de zaak verloedert."

Laatste oplossing
Het dwingen van mensen ziet hij wel als laatste oplossing. "Op het moment dat iemand schade aan anderen berokkent, want daar komt het eigenlijk op neer, denk ik dat het een taak voor de overheid is om in goed overleg zelf initiatief te nemen. Maar op het moment dat dat niet gebeurt dan denk ik toch dat er doorzettingsmacht nodig is."

"Je moet van geval tot geval de zaak bekijken, maar als je dan tot de conclusie komt dat een pand echt ten dode is opgeschreven, dan moet je ook kunnen doorpakken en doorzetten. En dat gebeurt echt niet vanzelf, daar is sturing van boven bij nodig." zegt De Vries.

VVD vernietigt voorstel
Coalitiepartner VVD maakt korte metten met het plan van de PvdA. "Leegstand is een lokaal probleem, dat moet je niet ouderwets met blauwdrukken vanuit Den Haag willen oplossen. Om leegstand te bestrijden is juist flexibiliteit en maatwerk nodig", aldus VVD-er Hayke Veldman.

Hij haalt een onderzoek van detailhandel Nederland aan waaruit zou blijken dat leegstand verholpen kan worden door samenwerking tussen marktpartijen en verschillende overheidslagen. Volgens Veldman kan de Rijksoverheid wel extra flexibiliteit bieden door 'zo snel mogelijk de nieuwe Omgevingswet in te voeren'. "Maar eigenaren van een pand dwingen om iets anders met hun bezittingen te gaan doen, is niet de route die VVD wil bewandelen."

Gerelateerde artikelen