Nieuws21 mei '15 07:52

GGD waarschuwt voor gezondheidsrisico's nieuwe omgevingswet

Auteur: Karlijn Meinders

De nieuwe wet vervangt alle 26 wetten over bouwen, milieu, ruimtelijke ordening en natuur. Volgens de GGD is er niet voldoende rechtsgrond voor gemeenten om projecten te weigeren op grond van gezondheidsrisico's.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het wordt met de nieuwe wet voor ondernemers en overheden makkelijker om vergunningen te krijgen. Hugo Backx, directeur van GGD GHOR Nederland, vertelt dat de GGD juist een bepaling in de wet wil waarmee gemeenten en overheden makkelijk de beslissing kunnen nemen om een bouwproject niet door te laten gaan op grond van gezondheidsrisico's.

Incidenten
"Wij zijn als gezondheidsdiensten steeds meer met ruimte bezig. Dat klinkt gek, want dat is natuurlijk niet direct onze deskundigheid, maar dat komt omdat er verschillende incidenten zijn geweest. Onder andere met betrekking tot dierziekten die ook op mensen overgebracht kunnen worden. Denk aan de Q-koorts. Er waren 4000 mensen ziek en er zijn nog steeds 300 mensen chronisch ziek en dat kwam, is onze mening, door ruimtebeslissingen in dat gebied waardoor er stallen stonden die deze ziekte verspreiden."

Rechtsgrond
Daarom bemoeit de GGD zich volgens Backx sindsdien steeds nadrukkelijker met ruimte. "Je zou denken dat gemeenten al de ruimte zouden krijgen om deze beslissingen met gezond verstand te kunnen maken, maar een rechter gaat daar vaak niet in mee. Zonder bepaling in de wet, heeft het onvoldoende rechtsgrond."

In de Kamer is vandaag een overleg over de nieuwe wet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen