Nieuws25 sep '15 15:28

Binnenhof sluit 5,5 jaar voor verbouwing

Auteur: BNR Webredactie

475 Miljoen euro en het Binnenhof moet er weer decennia tegenaan kunnen. Het kabinet heeft besloten dat het Binnenhof 5,5 jaar dichtgaat voor verbouwing.

De Eerste en Tweede Kamer verhuizen vanaf 2020 naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder parlementariërs is er veel verzet tegen de gedwongen verhuizing, zij willen dat de verbouwing dertien jaar gaat duren en in fases wordt gedaan. Maar het kabinet heeft anders besloten, vertelt minister Blok (VVD) van Wonen en Rijksdienst:

 

"Voor hen maakt het echt uit of er 5,5 jaar wordt gewerkt of 13 jaar. Als je kijkt naar zuinig omgaan met belastinggeld, het inperken van overlast en de veiligheid is dit de beste optie."

Tegenvallers
De kosten worden geraamd op 475 miljoen euro, daarin zit een marge voor tegenvallers, verzekert Blok. “Ook wanneer je een verbouwing heel zorgvuldig voorbereidt, weet je niet precies wat je aantreft. Dat geldt zeker voor oude gebouwen. Daarom hebben we gekozen voor een aanzienlijke marge en die ook laten beoordelen door externe deskundigen.”

Monument
Over het hoge bedrag zegt Blok: “Het verbouwen van oude gebouwen is een heel kostbare aangelegenheid, kijk maar naar wat het Rijksmuseum heeft gekost. Het is duurder dan ergens een nieuw gebouw neerzetten, maar niemand wil afscheid nemen van het Binnenhof. Het is én een prachtig monument én het hart van onze democratie.”

Prinsjesdag
Overigens zal het Binnenhof niet volledig op slot gaan. We willen de verbouwing zo aanpakken dat het publiek nog wel in het Binnenhof kan kijken. Uiteindelijk is het ook een prachtig deel van Nederland en de stad Den Haag.” Ook zal de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag nog worden gebruikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen