Nieuws12 nov '14 07:10Aangepast op 12 nov '14 11:20

Inkomensbeleid kabinet meer PvdA dan VVD

Auteur: Bram van Dijk

Het inkomensbeleid van het kabinet ligt dichter bij het verkiezingsprogramma van de PvdA dan bij dat van de VVD, blijkt uit berekeningen van financieel adviesbureau PWC in opdracht van het Financieele Dagblad.

Foto: ANP
Foto: ANP

Sytso Boonstra van PWC onderzocht drie posities: tweeverdieners met twee kinderen met opvang en een huis, alleenstaanden met een huis zonder kinderen en gepensioneerden.

Dan de alleenstaanden en gepensioneerden. "Bij alleenstaanden valt op dat modaal en twee keer modaal er licht op vooruit gaan en bij de rest, als je meer verdient, ga je er op achteruit. En de conclusie is dat gepensioneerden met een huis en de verzorging van één kind er in de volle breedte op achteruit gaan."

Oftewel: "Wij kunnen voorzichtig de conclusie trekken dat de nivelleringsagenda van de PvdA daadwerkelijk is gerealiseerd binnen het kabinet-Rutte."

Complex geheel
Of de praktijk nog gaat verschillen met het beleid, vindt Boonstra moeilijk in te schatten. "Om dit plaatje te realiseren, is er aan zeer veel knoppen gedraaid. Het is een zeer complex geheel. Als je kijkt naar deze complexiteit van het belastingsysteem van Nederland zijn wij van mening dat vereenvoudigingen noodzakelijk zijn."

Gerelateerde artikelen