Nieuws12 mrt '12 18:48

Boeing ontving onterecht staatssteun

Auteur: Fleur de Bruijn

De Wereldhandelsorganisatie blijft bij haar oordeel dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing voor miljarden aan ongeoorloofde staatssteun heeft ontvangen.

Dat bleek maandag uit een uitspraak in hoger beroep. Het was de jongste stap in een al zeven jaar slepend conflict waarin aan de ene kant Boeing en de Verenigde Staten en aan de andere kant Boeings Europese concurrent Airbus en de Europese Unie zijn verwikkeld.

Beide partijen beschuldigen elkaar van ongeoorloofde staatssteun. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) vindt dat daar bij allebei sprake van is.

Overwinning
Net als bij voorgaande uitspraken van de WTO hierover, begroetten zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie het oordeel van de WTO als een overwinning.

De Amerikaanse gezant Ron Kirk sprak van 'een enorme overwinning' voor de VS, want Boeing heeft volgens de WTO lang niet zoveel ongeoorloofde staatssteun ontvangen als Airbus.

Staatssteun ontvangen
In Brussel stelde Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) tevreden vast dat de uitspraak zegt dat Boeing in het verleden op grote schaal staatssteun heeft ontvangen en nog steeds krijgt. Hij riep de VS op een einde te maken aan die subsidies die de Europese industrie schaden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen