Nieuws10 sep '14 07:07

'Er is 5 miljard nodig om mee te kunnen helpen tegen IS'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft weinig bij te dragen aan een eventuele militaire missie tegen IS. Door de bezuinigingen op Defensie is het Nederlandse leger daar niet op toegerust, zegt militaire vakbond ACOM.

Een deel van de Tweede Kamer wil juist dat Nederland een militaire bijdrage levert aan de internationale coalitie tegen IS, maar dan is daar wel meer geld voor nodig, zegt Leon van der Hulst, voorzitter van de ACOM.

"Wij gaan er niet over of er een bijdrage moet komen, dat is een politiek besluit, maar als we het hebben over wat we moeten bijdragen dan heb ik daar zo mijn twijfels over. Omdat er gewoon zo fors bezuinigd is op Defensie dat we bijna niets meer hebben."

5 miljard
Volgens van der Hulst is er heel wat nodig voor Nederland een bijdrage kan leveren. "We spreken over een bezuiniging van 800 miljoen in de afgelopen jaren. Zelfs als daar nu 700 miljoen bijkomt dan zitten we op het niveau van 2011 en dat was al dramatisch. Er is vorige week vrijdag op de NAVO-top in Wales gesproken over 2 procent van het bruto nationaal product. Dan zou er bij de Defensie begroting sowieso 5 miljard bij moeten."

F16's
ChristenUnie stelde voor om dan maar een paar F16's te leveren, maar dat plan is volgens van der Hulst momenteel ook niet haalbaar. "We hebben vijf F16's in Polen voor de Baltische staten op het moment. Er staan er twee klaar in Nederland. Er zijn reserve toestellen en een paar die het niet doen. Ik heb mijn twijfels of we die wel kunnen leveren."

Gerelateerde artikelen