Nieuws13 jan '15 18:50

Den Haag verdeeld: moet Nederlandse politie zwaarder bewapend worden?

Auteur: Karlijn Meinders

Den Haag is verdeeld over het wel of niet zwaarder bewapenen van agenten. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra moet dit wel, maar van de andere partijen krijgt hij weinig steun.

Foto: ANP - Zijlstra
Foto: ANP - Zijlstra

Zijlstra zei tegen BNR-verslaggever Jaap Jansen, dat als er iets bewaakt moet worden, dit dan wel met de juiste middelen moet worden gedaan. "Kijk naar Parijs. Bij Charlie Hebdo stonden agenten, maar die waren kansloos tegenover de wapens van die terroristen."


 

Machinegeweren mogen alleen nooit normaal worden in het straatbeeld, voegde hij daaraan toe. Ook moeten we niet te ver gaan met het aanpassen van wetten. "Eén van de zaken waarvoor we moeten waken is dat we toegeven aan wat die terroristen willen en de maatschappij gaan aanpassen. Dat we onze vrijheden zelf gaan inperken."

Geen taak voor politici
Pechtold van D66 vindt dat de Tweede Kamer niet over dit onderwerp gaat. "Ik vind niet dat het aan een fractievoorzitter van welke partij dan ook is om hier inschattingen over te maken."


 
 

Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid zegt dat hij er elke dag scherp op let wat politieagenten en andere diensten nodig hebben. En als er iets nodig is, dan kan dat.


 

Bezuiniging AIVD
Over de bewapening zijn de partijen het niet eens. Toch zijn er ook zaken waar ze waarschijnlijk wel uit kunnen komen tijdens het debat. Buma van het CDA wil meer armslag voor de AIVD. Daar is flink op bezuinigd. Hier wordt hij in gesteund door partijen als D66 en de Christen Unie. Per jihadist zou het wel 22 mensen kosten om die goed in de gaten te houden. Dat is extreem duur, maar volgens Buma wel nodig.


 
 

Morgen is het debat in de Tweede Kamer. Eerder kon niet omdat er overdag een receptie was in het paleis op de Dam en vanavond niet iedereen aanwezig kon zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen