Nieuws4 mei '15 10:51

Alex Brenninkmeijer: Europese kapitaalmarktunie logische vervolgstap

Auteur: Thijs Baas

Een Europese kapitaalmarktunie is een logische stap na de invoering van een Europese bankenunie. Dat zegt Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese rekenkamer, tegen BNR. Hij sluit zich daarmee aan bij het pleidooi van Vítor Constâncio, vicepresident van de ECB.

Als zo'n kapitalaunie er niet snel komt, kan een volgende crisis zomaar op de loer liggen, aldus Brenninkmeijer Voor Brenninkmeijer is monetaire rust in Europa van groot belang en een kapitaalmarktunie kan daar aan bijdragen. "Ik signaleer als ontwikkeling in Europa dat zo'n bankenunie noodzakelijk was, terwijl we aanvankelijk dachten dat de nationale banken dat wel voor elkaar konden krijgen. De vervolgstap zal zijn dat die kapitaalmarkt ook meer geünificeerd wordt."


 

Als zo'n kapitaalunie er niet snel komt, kan een volgende crisis zomaar op de loer liggen, vindt Brenninkmeijer. Hij begrijpt dat ECB-vicepresident Vítor Constâncio zijn schouders ophaalt over de effecten van een lage rente, die voor de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen niet positief uitpakt. "Hij zegt dat het gaat om monetaire rust in Europa, waar een bepaald inflatiepercentage bij hoort, en waar een opkoopprogramma een goed middel tegen is."

Bonussen
Het kabinet moet volgens Brenninkmeijer met een goede uitleg komen over hoe het komt dat het kabinet zich in de EU tegen een rem op bonussen heeft gekeerd, terwijl in Nederland 'een vrij breed beleefd gevoel is dat die bonuscultuur niet juist is'. "De vraag is: waarom in Europa een andere visie dan nationaal?" Brenninkmeijer ziet meerdere dossiers waarin dat soort verschillen tevoorschijn komt. "Dat hangt ook samen met het feit dat je in Europees perspectief soms een andere afweging maakt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen