Nieuws24 aug '15 09:25Aangepast op 24 aug '15 09:48

Dekker: 'Maatwerk in onderwijs creëert gelukkige leerlingen'

Auteur: Madelon Meester

Scholieren die dit jaar eindexamen doen, kunnen voor het eerst het predicaat cum laude op hun diploma krijgen. Het is een van de speerpunten van staatssecretaris Dekker om toptalent in het onderwijs meer aandacht te geven.

Foto: ANP
Foto: ANP

De staatssecretaris wil op deze manier meer maatwerk in het onderwijs. Ook kunnen leerlingen die ergens goed in zijn, vakken op een hoger niveau volgen of eerder examen doen en wil Dekker dat er anders wordt omgegaan met de uren in het onderwijs. "Scholen mogen flexibeler gaan roosteren. Dit moet leerlingen in  staat stellen om op eigen tempo te leren. Dus iemand die heel goed is in wiskunde hoeft niet verplicht drie uur wiskunde te volgen als hij het na een uurtje ook al onder de knie heeft. Zo heeft hij extra tijd om andere vakken te volgen."

Uitdagend
Volgens de staatssecretaris juicht het onderwijs de veranderingen ook toe. "Scholen zien ook dat het leerlingen echt vooruit helpt. Vroeger had je bij wijze van spreken 25 à 30 leerlingen in de klas, die op hetzelfde moment allemaal dezelfde lesstof kregen toegediend. Dat was voor de gemiddelde leerling misschien prima, maar voor sommigen gaat het dan te snel en voor anderen is het te saai."

 

Motivatie
Het Nederlands onderwijs is heel goed, zegt Dekker, maar een van de dingen die volgens hem beter kunnen, is de motivatie van leerlingen. "Die is nog een beetje aan de lage kant en kan worden verbeterd als je onderwijs aanbiedt dat aansluit bij de interesses en talenten van leerlingen en door te variëren in niveaus."

De staatssecretaris opent vandaag het schooljaar op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Deze school biedt al de mogelijkheid aan havo-leerlingen om vakken waarin ze goed zijn te volgen op vwo-niveau.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen