Nieuws23 sep '15 13:37

Gemeenten schenden privacy van kinderen met psychische problemen

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenten schenden de privacy van kinderen met psychische problemen.  Dat stellen de beroepsvereniging van psychologen, LVVP, en de Landelijke Huisartsen Vereniging, LHV.

Zo zouden ambtenaren om medische gegevens van kinderen vragen of vertrouwelijke informatie onbeveiligd rondsturen, schrijft de Volkskrant. "Het is allemaal nog heel erg in ontwikkeling", zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV. "Niemand is er op uit om de privacy te schenden, maar in de praktijk is er nog zoveel onduidelijk, dat het toch gebeurt of kan gebeuren."

Zo noemt Kalsbeek het voorbeeld van een bijeenkomst van meerdere professionals over een bepaald gezin. "Daar wordt vervolgens een verslag van gemaakt dat over de gewone mail wordt rondgestuurd. Dat is iets wat huisartsen niet willen en ook niet gewend zijn. Die zijn gewend om informatie, vertrouwelijke informatie over patiënten, versleuteld te versturen."

Komt bij dat zorgverleners ("vaak met de beste bedoelingen") te veel informatie vragen. "Ze vragen bij wijze van spreken het hele medische dossier op", zegt Kalsbeek.  En dan zijn er nog de gesprekken die ambtenaren aan huis voeren met de ouders van kinderen met psychische problemen. Kalsbeek:

 

Transitie
Sinds dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Dat heeft voor de nodige onduidelijkheid gezorgd, zegt van Kalsbeek. "Deze ambtenaren zijn blijkbaar in de veronderstelling dat ze het hele medische dossier moeten hebben, wat niet zo is. Het is nu zaak dat we met elkaar beter gaan nadenken over hoe we dit goed kunnen regelen."

Te beginnen met duidelijk af te spreken wat voor informatie wie daadwerkelijk nodig heeft, zegt de voorzitter. "Als een kind opvoedingsproblemen heeft, hoef je de hele ziektegeschiedenis van een kind niet te weten. Wees dus heel gericht in de vragen die je stelt en ga hier vervolgens ook zorgvuldig mee om als je in een team dingen uitwisselt."

Volgens de LHV betreft het een landelijk probleem, maar zijn er wel verschillen per gemeente. "Maar ik ben nog geen gemeente tegengekomen die het helemaal tip top heeft geregeld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen