Nieuws3 mrt '15 16:35

BNR Uitgezocht | Aardgas: alle opties op een rij

Auteur: Didi Levison

Geen Gronings gas betekent meer Russisch gas zegt minister Kamp. Maar is dat ook echt zo? BNR zocht het uit en zet alle opties op een rij.

Het verder dicht draaien van de Groningse gaskraan zorgt er volgens minister Kamp voor dat we meer gas uit het buitenland moeten gaan halen, zoals uit Rusland.

Maar is dat ook echt zo? Zijn er geen alternatieven voor Russisch gas? BNR zocht het uit.

Russisch gas is makkelijk vervoerbaar naar Nederland omdat er gebruikt gemaakt kan worden van een bestaande pijplijn tussen Rusland en Noord Duitsland. Zulke pijplijnen zijn er ook in Noorwegen. Maar daar gaan de gasprijzen stijgen zodra heel Europa bij hen aanklopt. Bovendien is de gasvoorraad daar ook niet oneindig.

Vloeibaar gas
Vloeibaar aardgas zou een goed alternatief kunnen zijn. Dit gas kan uit Nigeria of Qatar geïmporteerd worden. Deze vorm van aardgas is wel een stuk duurder dan het gas dat we via de huidige pijplijnen kunnen verkrijgen.

Biologisch gas
Biogas is ook een optie. Dit gas wordt ook al geproduceerd maar wel op zeer kleine schaal. Om ervoor te zorgen dat biogas op prijs kan concurreren met aardgas, moet er flink in geïnvesteerd worden.

Schaliegas
Dan is er nog schaliegas. Over deze variant is nog veel onduidelijk. Om erachter te komen of schaliegas een geschikt alternatief is en hoeveel ervan in de grond zit zullen er eerst proefboringen plaats moeten doen. Veel landen willen op dit moment niet aan proefboringen beginnen. De VS beschikt al wel over schaliegas maar zij slijten het liever aan Azië omdat ze daar meer betaald krijgen voor het gas dan in Europa.

Groningen
Hoe verder de Groningse gaskraan dicht wordt gedraaid hoe eerder de gasvoorraad opraakt en we niet meer zelfvoorzienend zijn. Volgens de berekeningen van René Peters van TNO hebben we op dit moment nog zo'n 10 jaar aan gas. Daarna moet er een alternatief beschikbaar zijn waar Nederland nu al een keuze in moet maken.

 

Doorboren in Groningen of overstappen naar buitenlands (Russisch) gas? Praat mee in de BNR Topic vandaag of via Facebook / Twitter

BNR Uitgezocht | Luister iedere werkdag om 12.35 uur naar Uitgezocht in BLT.

Gerelateerde artikelen