Nieuws15 feb '12 08:25

Pensioen moeilijker uit te keren

Auteur: Fleur de Bruijn

Pensioenfondsen zullen net als verzekeraars in de toekomst grote buffers moeten aanleggen. Minster Henk Kamp (sociale zaken) vreest dat het nu voor fondsen lastiger wordt om pensioen uit te keren.

Pensioenfondsen krijgen dus geen uitzonderingspositie blijkt uit de samenvatting van het zogenoemde witboek van de Europese Commissie. Maar deze nieuwe plannen wijken af van de wensen van het kabinet. Minister Kamp liet meerdere malen blijken geen voorstander te zijn van de strengere regels.

Kamp heeft woensdagochtend een debat in de Tweede Kamer over Europese zaken. Later deze week wordt hij in Brussel verwacht voor overleg met zijn Europese collega’s.

Geen zekerheden
CDA-Europarlementariër Ria Oomen wilde woensdag alvast reageren op de uitgelekte plannen die donderdag officieel openbaar worden gemaakt. Oomen is teleurgesteld dat pensioenfondsen geen uitzonderingspositie krijgen voor het aanleggen van buffers: "Grotere zekerheden zijn, in deze tijd waarin de financiële sector onder druk staat, niet te geven’’, aldus Oomen, die namens het Europees Parlement mede de onderhandelingen over de pensioenen voert.

Pensioen meenemen
Er komen ook regels waardoor het makkelijker wordt voor werknemers om binnen de Europese Unie pensioenen mee te nemen als ze in een ander EU-land gaan werken. Bovendien wil de commissie dat de pensioenen in de lidstaten meer op elkaar gaan lijken. Zo is er in veel landen geen aanvullend pensioen naast de oudedagsvoorziening, in Nederland de AOW genoemd. Daarnaast moeten burgers worden gestimuleerd nog individueel extra aanvullend pensioen op te bouwen via bijvoorbeeld een levensverzekering.

De oprichting van een Europees systeem moet het voor burgers makkelijker maken na te gaan hoeveel pensioen is opgebouwd.

Langer werken
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie zal ook maatregelen invoeren die langer werken aantrekkelijker moeten maken. Daarnaast wil ze bij sociale partners nagaan hoe de pensioenleeftijd mogelijk herzien kan worden. De commissie spreekt zich echter niet uit over de leeftijdsgrens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen