ABP: pensioen korten is reële optie [update]
Het korten op pensioenen is een reële optie. Dat zegt pensioenfonds ABP, dat de premies gaat verhogen om de dekkingsgraad op peil te brengen.
De dekkingsgraad ligt met 94 procent nu nog onder de norm, maakte het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekend. En het slechte nieuws is duidelijk: de premieopslag gaat van 1 naar 3 procent, de pensioenen moeten in 2013 mogelijk met ongeveer een half procent worden verlaagd.
"Als nieuwe voorzitter van ABP had ik onze deelnemers heel graag beter nieuws gebracht, maar helaas zijn wij bij deze dekkingsgraad genoodzaakt aanvullende maatregelen te treffen'', zei voorzitter Henk Brouwer.
Fondsen in de problemen
Donderdag komen veel pensioenfondsen naar buiten met cijfers over hun dekkingsgraad. Het ziet er naar uit dat ieder geval de drie grote pensioenfondsen ABP, PME en PMT in de problemen zitten. Zij moeten volgend jaar waarschijnlijk korten. Zowel werkenden als gepensioneerden kunnen een lagere uitkering tegemoet zien.
De drie fondsen hebben samen 4,7 miljoen deelnemers. Metaalfonds PME heeft inmiddels bevestigd dat de uitkering met maximaal 7 procent omlaag gaat. Dat komt neer op 20 euro netto per maand.
Kamp
Korten op pensioenuitkeringen is volgens minister Henk Kamp "naar, maar in sommige gevallen onvermijdelijk''. De minister wijst erop dat het gaat om pensioenfondsen die al in 2008 in de problemen zijn gekomen. De fondsen zijn sindsdien onvoldoende hersteld en volgens Kamp hebben ze wellicht volgend jaar ook nog te weinig geld om alle huidige en toekomstige pensioenen te betalen.
AWVN
Hans van der Steen, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid van de grootste werkgeversorganisatie AWVN, zei vandaag bij BNR dat er "wel een beetje aan zat te komen". Het korten op pensioenen lijkt voor Van der Steen dan ook "onontkoombaar".
Kritiek PVV
Volgens de PVV en oppositiepartij SP is korten op uitkeringen van pensioenfondsen in de metaal onnodig. Volgens de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA deugt de huidige rekensystematiek van de dekkingsgraden van de fondsen niet en moeten de pensioenbuffers beoordeeld worden op basis van een vaste rekenrente, zoals dat voor 2007 gebruikelijk was.
PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar: "Omdat er sprake is van een uitzonderlijke situatie, eurocrisis met kunstmatige lage rente en besluiteloosheid in Europa, geeft een tijdelijke terugkeer naar de vaste rekenrente rust in pensioenland en hoeven geen draconische maatregelen te worden genomen, die slecht zijn voor de deelnemers, de gepensioneerden en de economie van dit land."
Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP spreekt donderdag van "domme rekenregels, waarvan ouderen niet de dupe mogen worden". Hij heeft een debat aangevraagd met minister Henk Kamp van Sociale Zaken. De SP'er wil dat de rekenregels worden aangepast om de dreigende kortingen te voorkomen.
Pijn verdelen
Het is aan de fondsen zelf hoe ze de pijn verdelen, zei hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht Herman Kappelle op BNR.
PMT moet flink snijden
Guus Wouters, directeur van pensioenfonds PMT kon donderdag op BNR 'nog niet heel precies' zeggen hoe de groot op het pensioen wordt. "Maar het zal liggen tussen de 6 en 7 procent", wilde hij wel kwijt."Half februari zullen we bekendmaken welke maatregelen we precies nemen."