Trajectcontrole A2 helpt niet, kassa blijft rinkelen voor overheid
Elke keer dat automobilisten te hard over de A2 zoeven, rinkelt de overheidskassa. En niet een beetje ook. Het traject tussen Amsterdam en Utrecht was vorig jaar met 48 miljoen euro goed voor eenderde van de boetes die per jaar in Nederland worden uitgeschreven.
Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De trajectcontroles op de punten Vinkeveen, Baambrugge en Breukelen spannen de kroon. In totaal werden ruim een miljoen automobilisten bekeurd tussen Amsterdam en Utrecht.
Drie jaar na de invoering van de nieuwe controle is het traject de melkkoe van de overheid, schrijft de krant op basis van cijfers die het opvroeg bij het Centraal Justitieel Incassobureau. Ook lijken mensen niet beter op te letten. De ANWB laat aan de krant weten dat er veel klachten over de verschillen in maximumsnelheid binnenkomen. Ook nodigt de breedte van de weg uit tot hard rijden.
Het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat zijn het daar niet mee eens, de wegsituatie zou helder genoeg zijn. Zo staan op elke kilometer van de A2 hectometerbordjes met een snelheidsaanduiding en heeft Rijkswaterstaat meerdere waarschuwingsborden voor de trajectcontrole geplaatst, waaronder een groot bord met 'Dag en nacht 100'.
Lappendeken
Volgens Veilig Verkeer Nederland is de indeling van de weg "cryptisch". "De redenen om snelheden lokaal te verlagen liggen niet altijd op het gebied van verkeersveiligheid", zegt Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.
Al vindt Stomphorst zelf de indeling niet zo ingewikkeld, 100 kilometer per uur moet je aanhouden. Maar, de wegbeheerder moet zo duidelijk mogelijk de maximumsnelheid aangeven. "Als dat iedere keer wisselt, en er staat ook nog een groot bord met 100 en je ziet aanduidingen met andere snelheden, dan schijnt dat automobilisten in verwarring te brengen."
Oplossing is simpel
De oplossing? Die zit in jezelf, zegt Stomphorst. "Als je op die route gewoon 100 rijdt, kom je op tijd op je werk en krijg je geen boetes. Snelheid levert ons nooit tijdwinst op, het gaat om luttele seconden die je eerder in de parkeergarage van je werk staat. Die honderd aanhouden is gewoon het allerbeste wat je kunt doen."
De cijfers van het CJIB melden dat jaarlijks ongeveer een half miljard euro wordt geïnd met boetes voor te hard rijden. De meeste daarvan worden uitgeschreven in de bebouwde kom (2,8 miljoen) en daarna op de snelweg (2,6 miljoen). Op regionale wegen waren dat 1,4 miljoen boetes. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat tweederde van de dodelijke verkeersongelukken buiten de bebouwde kom gebeuren.