Nieuws19 aug '15 15:04

Koos Spee: 'Verhoog maximumsnelheid A2 naar 120 km p/u'

Auteur: Judith Laanen

Voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee vindt dat de maximumsnelheid van de A2 wel naar 120 kilometer per uur mag. Daar beginnen de boetes vanwege trajectcontroles de spuigaten uit te lopen.

Als handhaver vindt Spee dat automobilisten zich aan de snelheid moeten houden, er staan immers borden, zegt hij vanmiddag tegen BNR. "Maar als één miljoen automobilisten het niet door hebben gehad, dan moet je je als overheid je achter de oren krabben of je daar toch niet wat aan moet doen om het voor de weggebruiker wat duidelijker te maken. Of is het dan toch een melkkoe?"

In 2014 werd maarliefst 31 procent van de hardrijders geflitst op het A2-traject tussen Amsterdam en Utrecht. Deze automobilisten waren goed voor een bedrag van 48 miljoen euro, meldde de Volkskrant vandaag. Bijna elke minuut wordt een automobilist op deze weg geflitst.

'Verhoog snelheid naar 120 km p/u'
Spee heeft een oplossing: verhoog de snelheid van 100 naar 120 kilometer per uur. Het systeem werkt volgens Spee goed, je krijgt niet zomaar een boete. De situatie op de A2 is daarentegen bijzonder. Vanwege drukte zijn er indertijd vijf rijstroken neergelegd. In verband met afspraken met de omwonenden, stond de maximumsnelheid op 100 kilometer per uur. Dan heb je volgens Spee wel wat uit te leggen aan de burger.

 

Spee durft te beweren dat "iedereen het dan in de gaten heeft."

In het verleden testte Spee al eens deze borden met rode randen op de A20 bij Rotterdam, toen daar een aangepaste snelheid van 80 kilometer p/u gold. Daar overtrad toen nog geen 0,3 procent van de weggebruikers de snelheid, zegt Spee. "En dan zijn het vaak nog buitenlanders."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen