Nieuws19 mei '14 17:58Aangepast op 19 mei '14 18:15

Wakker Dier: AH’s '100% verantwoorde' kip is plofkip

Auteur: Bram van Dijk

Stichting Wakker Dier dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie over een krantenadvertentie van Albert Heijn. De supermarkt meldt dat vanaf vandaag een nieuw kippenras in de winkels ligt, die '100% verantwoord' is.

Hanneke van Ormondt van Wakker Dier vindt de advertentie 'heel erg'. "Deze nieuwe kip leeft met 19 kippen op een vierkante meter. De plofkip met 21 kippen. Hij leeft drie dagen langer dan een plofkip. En hij wordt geïntroduceerd als '100% verantwoord' en er staat op de website dat hij onder goede omstandigheden leeft. Dat kan je natuurlijk nooit zeggen over een kip die nooit buiten komt en in een stal wordt gepropt."

'Duurzaam komt niet in een keer'
Gerard Rutte, supermarktspecialist van uwsupermarkt.nl, vindt dat 'we Albert Heijn een kans moeten geven'. "Duurzaam kun je niet in een keer bereiken. Echt duurzaam is iedereen zijn kip in de achtertuin, maar dat kan gewoon niet. Albert Heijn wil kleine stapjes nemen. En dat ze dan een klein beetje risico nemen door Wakker Dier in het harnas te jagen, zou ik zeggen: het kan erger."

Albert Heijn zelf laat weten het jammer te vinden 'dat de aandacht nu naar deze klacht uitgaat, terwijl wij vandaag zo'n mooie stap maken'.

De video die Albert Heijn liet maken ter introducering van de nieuwe kip. Pluimveehouder Pé Roozendaal: "Deze kippen hebben echt een fantastisch leven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen