Nieuws7 mei '15 18:00

PvdA wil uitwassen door private equity tegengaan

Auteur: Karlijn Meinders

Investeringsmaatschappijen stoppen overgenomen bedrijven vaak vol met schulden. Bedrijven als HEMA en kinderopvangbedrijf Estro leden daardoor zware verliezen. De PvdA wil met een nieuwe wet een einde maken aan deze praktijken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vertelt hoe hij dit wil gaan voorkomen. "Door het beperken van de schuldfinanciering, het verbieden van het uitkeren van super dividenden en de aansprakelijkheid vergroten van de bestuurders en aandeelhouders. Het bestuur moet ook niet langer een enorm financieel belang hebben bij een overname."

Financieel gewin
Nijboer wil voorkomen dat we teveel richting het niet-Nederlandse Angelsaksiche-model gaan. "We hebben hier het Rijnlands-model vastgelegd in de wetgeving, waarbij het bestuur en de raad van commissarissen niet alleen naar financieel gewin mogen handelen, maar ook moeten kijken naar het werknemersbelang, het maatschappelijk belang en de continuïteit van het bedrijf."

Aandeelhoudersbelang
Binnen het Angelsaksiche model, waar private equity (het financieren van bedrijven door investeerders buiten de aandelenbeurs om) uit voorkomt, telt alleen het aandeelhoudersbelang, vertelt Nijboer. "Daar kom ik tegen in het geweer, ik vind dat alle belangen gewogen moeten worden."

Voordelen private investeerders
Vooral voor het MKB zijn private investeerders van groot belang, beaamt ook Nijboer. "Zo kun je uitbreiden, nieuwe mensen aannemen en nieuwe markten betreden. Dus dat moeten we vooral blijven doen. Maar je ziet dat vooral bij grotere bedrijven dat financiële- en fiscale-constructies voor een derde bijdragen aan de winst van private equity. Daar is niemand bij gebaat: de Belastingbetaler heeft het nakijken en andere bedrijven moeten het ophoesten. Dus we moeten dat dichtschroeien, de excessen tegengaan, maar het goede van private investeerders behouden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen