Nieuws25 mrt '15 10:10Aangepast op 19 jun '17 09:52

Beïnvloeden de media de strafzaak tegen Willem Holleeder?

Auteur: Thijs Baas

De strafzaak tegen Willem Holleeder is zojuist begonnen. Hij staat terecht voor betrokkenheid bij de liquidaties op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Maar na belastende verklaringen van zijn twee zussen en een ex in de media wordt de zaak misschien uitgebreid.

Image

De zussen en ex zochten vrijwillig contact met de Telegraaf en NRC Handelsblad om hun verhaal te doen over de manier waarop Holleeder hen terroriseert. Die boodschap werd dezelfde avond versterkt toen Peter R. de Vries in RTL Late Night enkele fragmenten liet horen waarin Holleeder zijn zus Sonja toeschreeuwt.

De interviews maken duidelijk dat de zussen doodsangsten uitstaan voor hun broer. Ook brengen ze hem in verband met andere liquidaties. "Maar er worden nog geen harde feiten aangevoerd", zegt BNR-verslaggever Martijn de Rijk die bij het proces aanwezig is.

Wel zijn er drie kroongetuigen die over informatie beschikken die Holleeders betrokkenheid bij de dood van Houtman en Van der Bijl zou bewijzen. De Rijk: "Dat is ook al door het Openbaar Minsiterie als zodanig naar buiten gebracht. Dit weekend dook er ook nog een nieuwe getuige op die meer zou weten over de liquidatie van Stanley Hillis."

Spektakel
De lijst met beschuldigingen zou vandaag dan ook langer kunnen worden dan vooraf was gedacht. Mede door de onthullingen van de zussen. Een slechte zaak, vindt Peter Schouten, strafrechtadvocaat en auteur van het boek Trial by Media.

De kans dat een rechter door dergelijke berichten wordt beïnvloed, is altijd aanwezig, zegt Schouten. "Maar er moet wel een handeling of een uitspraak van de rechter zijn die er op duidt dat hij bevooroordeeld is."

Waarborgen
Veel belangrijker is, zegt Schouten, dat 'de waarborgen die je normaal hebt bij een eerlijk proces, bijvoorbeeld dat wanneer er een verklaring wordt afgelegd door een getuige dat je dan een ondervragingsrecht hebt als verdediging. Dat is heel belangrijk, want een advocaat kan dan allerlei vragen stellen om die verklaringen te toetsen op hun betrouwbaarheid'.

Daarbij, stelt de advocaat: "Het gaat hier om verklaringen in de relationele sfeer. Daarbij kunnen nog allerlei andere omstandigheden aan de orde komen. Dat is al lastig en onhandig. Maar wat er nu gebeurt, is voor de rechtspraak niet goed."

Alle media-aandacht kan mogelijk ook leiden tot een strafvermindering. "In het verleden hebben we gezien dat hoe meer publiciteit er vooraf wordt gegeven aan een procedure, hoe groter de kans is op een strafvermindering. Holleeder heeft die in het verleden als eens negen maanden strafvermindering gehad na uitspraken van toen staatssecretaris Teeven."

Een strafvermindering is alleen niet aan de orde als Holleeder tot levenslang wordt veroordeeld, iets wat hem wel boven het hoofd hangt.

Fragmenten
Luister hier andere audiofragmenten van Holleeder:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen