Nieuws8 sep '14 10:58

'Moslimgemeenschap zelf in actie tegen radicalisering'

Auteur: BNR Webredactie

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft de moslimgemeenschap opgeroepen om zich duidelijk uit te spreken tegen radicalisering. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, staat volledig achter de oproep.

Volgens hem moet het lokaal beginnen. "Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat burgemeesters en lokale wethouders kunnen doen. Ze moeten de wijken in, praten met de gemeenschap. Er moet gekeken worden hoe voorkomen kan worden dat jongeren radicaliseren, hoe het gevaar op tijd kan worden gedetecteerd."

De moslimwereld heeft dagelijks te maken met de wrede gebeurtenissen van IS in het buitenland. "Moslims worden erop aangesproken op school, op de werkvloer, op straat. Ze storen zich aan die IS-figuren die hun geloofsbelijdenis claimen. Bijna 99 procent van de moslims moet er niets van hebben."

Marcouch vindt dat moslims zelf aan de slag moeten. "De overheid kan het niet alleen. We hebben de moslimgemeenschap nodig. Zij moeten zich uiten naar buiten toe. Dat moet gebeuren in de moskeegemeenschappen, door de imams, maar dit kunnen ook individuen zijn die de pen kunnen hanteren, die op tv kunnen komen, of die voor de klas staan. We moeten dit samen aanpakken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen