Nieuws23 dec '14 10:58

'Mensen geven tienduizenden euro's uit op valse datingsites'

Auteur: BNR Webredactie

Ruim een miljoen Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar gezamenlijk voor meer dan 5 miljard euro opgelicht op internet. Vooral dertigers en hoogopgeleiden liepen in de val van nep-webwinkels. Dat blijkt uit onderzoek van de Fraudehelpdesk.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders voor ongeveer 5,3 miljard euro zijn opgelicht op internet. "Gemiddeld is dat 4800 euro per persoon", zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk op BNR. "Natuurlijk geeft niet iedereen zoveel geld uit, maar een kleine groep haalt het gemiddelde fors omhoog."

Datingsites
De grootste groep slachtoffers raakt zijn geld kwijt door het gebruik van valse datingsites. "Het gaat hierbij om tienduizenden euro's, dat is verbazingwekkend veel. Het begint altijd klein met ongeveer duizend euro, maar al snel loopt het bedrag erg op."

De datingfraude lijkt vooral voor te komen onder 50-plussers. "Deze mensen zijn wanhopig op zoek naar een partner. Op een gegeven moment leren ze iemand online kennen en worden ze verliefd op het profiel. Ze steken dan duizenden euro's in dit contact, maar uiteindelijk blijkt alles gewoon nep te zijn."

Marktplaats
Andere gevallen van oplichting komt voor bij de aankoop van smartphones en concertkaartjes via online marktplaatsen.

Creditcard
De beste manier om oplichting te voorkomen is door je aankoop te betalen via creditcard. Op deze manier ben je verzekerd als het product niet geleverd wordt en krijg je het betaalde geld gewoon terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen