Nieuws26 feb '15 13:28

BBC: 'Jihad John' komt uit Londen en heet Mohammed

Auteur: BNR Webredactie

Eén van de beulen van IS is ontmaskerd. De man met de bijnaam 'Jihadi John' heet in het echt Mohammed Emwazi, melden de BBC en The Washington Post.

De informatie komt van vroegere vrienden van Emwazi en veiligheidsdiensten. Het gaat om een vrij jonge man van begin twintig uit een middenklassegezin uit de westkant van de Londen, maar werd geboren in Koeweit.

'John' was te zien in meerdere IS-video's als gemaskerde beul. Emwazi viel daarbij op door zijn duidelijke Londense accent. Onder zijn slachtoffers waren de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Afgelopen maand was hij ook te zien in de video's kort voordat de Japanner Yukawa en Goto vermoord werden.

Computerprogrammeur
Veiligheidsdiensten zouden zijn identiteit verborgen houden vanwege 'operationele redenen', maar waarschijnlijk heeft hij een opleiding tot computerprogrammeur gevolgd.

Vrienden omschrijven de man als een vroom moslim. Hij ging regelmatig naar een moskee in de wijk Greenwich, droeg een baard en lette erop dat hij geen oogcontact met vrouwen maakte. Na zijn afstuderen aan de University of Westminster zou hij zijn geradicaliseerd.

Bekende
Emwazi had de aandacht van de Britse geheime dienst sinds 2011. Hij dook bijvoorbeeld op in opnames van geheime rechtszaken, waarin hij extremisme lijkt te verdedigen in het Midden-Oosten en in Groot-Brittannië.

Ook wordt hij in verband gebracht met Al-Shabab in Somalie. Hij zou met medestanders geholpen hebben bij de het faciliteren en het financieren van deze terreurorganisatie.

Geen commentaar
Geheime diensten geven op dit moment geen enkel commentaar op de zaak, omdat het het onderzoek nog in volle gang is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen