Paul Schnabel: Werkgelegenheid is structureel veranderd
Oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en kroonlid van de SER Paul Schnabel pleit voor een versoepeling in de arbeidswetgeving. "Kleinere werkgevers durven geen personeel aan te nemen. Daar moeten we vanaf."
"Flex is te flex en vast is te vast", zegt hij tegen BNR's Paul van Liempt. "Kunnen we die enorme vastigheid niet wat losser maken? Bijvoorbeeld: een werkgever mag een contract afsluiten van elke duur met een werknemer. Alleen als het contract langer is, heeft de werkgever daar een belastingbegunstiging van."
In plaats daarvan maakt het kabinet het flexwerk moeilijker. "Een contract kan maar een of twee keer herhaald worden en dan moet iemand in vaste dienst. Iedereen weet: dat gaat precies andersom werken. De flexibiliteit wordt verhoogd ten nadele van de flexwerker. Het is goed bedoeld maar het is de verkeerde kant."
Horrorscenario's
Er heerst angst om mensen aan te nemen, vanwege het gevaar van ziekte of niet functioneren. "Je bent dan nog twee jaar verantwoordelijk voor de loonbetaling. Dat zijn horrorscenario's, met name voor kleine werkgevers, die om die redenen geen personeel durven aan te nemen. Daar moeten we eigenlijk vanaf."
Schnabel weet dat de werknemersbonden daar niet mee akkoord zullen gaan, maar in de maatschappij is de verandering al wel zichtbaar. "Jongeren weten al dat ze geen vaste baan zullen vinden. Zij hebben zich daar op ingesteld. De ouderen hechten heel erg aan die vaste baan."
'Werkgelegenheid structureel veranderd'
Daarnaast ziet Schnabel dat het economisch in Nederland de goede kant op gaat. "Maar we moeten voorzichtig zijn met denken dat dit ook herstel van de werkgelegenheid betekent. Daar is ook een structurele verandering aan de gang", zegt hij tegen BNR's Paul van Liempt. "Het is niet alleen de conjunctuur die tegen heeft gezeten, je zíét ook dat het verandert."
Hij denkt dat vooral 'het middenkader onder druk' staat. "Het enorme rijke winkelaanbod dat we in Nederland hadden, is niet te handhaven. De inkomsten zijn te laag en het personeel te duur. Je ziet daar een uitstoot van bedrijven. Dat komt niet meer terug. Hetzelfde speelt bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Die wereld is zo veranderd."