Nieuws26 nov '15 10:40Aangepast op 26 nov '15 11:06

Commotie rond het dagboek van Anne Frank

Auteur: Bas van Setten

70 jaar na haar overlijden verlopen binnenkort de auteursrechten van het Dagboek van Anne Frank. Nu zijn die rechten nog in het bezit van het Anne Frank Fonds in Basel, maar er zijn meerdere kapers op de kust.

ANP
ANP

Het Fonds in Basel probeert de rechten, die op 1 januari 2016 dreigen te verlopen, te behouden, zegt Anne Frank-deskundige David Barnouw. "Ze weten dat er een auteurswet bestaat, maar ze claimen dat die niet voor het dagboek van Anne Frank geldt."

Daar zijn volgens het Anne Frank Fonds meerdere redenen voor. Barnouw: "Ten eerste kent elk land zijn eigen auteurswet. In Nederland verloopt het recht 70 jaar na het overlijden van de auteur, terwijl dit bijvoorbeeld in de Verenigde Staten 95 jaar is."

 

Daarnaast claimt het Anne Frank Fonds dat Otto Frank, de vader van Anne die na de oorlog de twee dagboeken van zijn dochter heeft samengevoegd, een nieuw boek heeft gemaakt. "We moeten volgens hen dus pas gaan tellen vanaf 1980, het jaar waarin Otto Frank overleed", zegt Barnouw.

A, B en C
Anne Frank heeft in de oorlog twee dagboeken, en een aantal losse verhalen geschreven. Er bestaan drie versies van haar werk. Door de Anne Frank Stichting in Amsterdam worden deze respectievelijk 'A', 'B' en 'C' genoemd. De A-versie is de oorspronkelijke dagboektekst. Anne begon hieraan in september 1942 tot eind 1942 toen het boek vol geschreven was. Daarna is ze doorgegaan met schrijven op een aantal losse schriften. Deze zijn niet allemaal bewaard gebleven waardoor bijna heel 1943 ontbreekt.

In 1944 deed minister Gerrit Bolkestein, grootvader van Frits, een oproep via Radio Oranje om geschriften die tijdens de oorlog zijn geschreven te bewaren. Op 20 mei 1944 begint Anne Frank haar werk te herschrijven tot een roman. Dit wordt de B-versie genoemd. De C-versie is afkomstig uit de hand van Otto Frank, en is een compilatie van Versie-A en B. Het boek van Otto Frank draagt de titel 'Het Achterhuis' en werd in 1947 gepubliceerd.

De Anne Frank Stichting is van mening dat Anne Frank de enige auteur is van de twee eerste versies. "Er is bij deze geschriften geen sprake van een co-auteurschap van Otto Frank of enige andere persoon", is te lezen op hun website.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen