Nieuws12 nov '14 09:52

SBM Offshore schiet omhoog op lagere beurs

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Amsterdam is met een klein verlies geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen licht lager. Op Beursplein 5 stond SBM Offshore in de schijnwerpers.

De AEX-index noteerde in de vroege handel 0,4 procent lager op 413,35 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 611,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

SBM Offshore klom bijna 17 procent in de AEX. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen, is volgens analisten van Rabobank 'zeer positief nieuws'. Het bedrijf betaalt 240 miljoen dollar, maar wordt niet vervolgd in de Verenigde Staten.

Batenburg Techniek klom op de lokale markt 1,6 procent na een positief nettoresultaat in het derde kwartaal. Het technische installatiebedrijf handhaafde daarnaast zijn verwachting voor de rest van het jaar.

In Madrid steeg Telefónica 0,1 procent. Het Spaanse telecomconcern wist in het derde kwartaal de moeilijke marktomstandigheden in de thuismarkt deels te compenseren in Brazilië en Duitsland, waar KPN-dochter E-Plus werd ingelijfd.

E.ON won in Frankfurt 1,8 procent. Het Duitse energieconcern heeft de winst in de eerste negen maanden van het jaar met een kwart zien dalen, maar deed het daarmee beter dan analisten hadden verwacht.

De markt verwerkte daarnaast de schikking van vijf internationale banken met toezichthouders in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland een schikking over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De Zwitserse bank UBS, die het meest moet betalen, won in Zürich 0,7 procent. De Royal Bank of Scotland en HSBC stonden in Londen respectievelijk 0,2 en 0,5 procent in de min.

De euro was 1,2477 dollar waard, tegen 1,2450 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 77,50 dollar. Brentolie zakte ook 0,6 procent in prijs, tot 81,22 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen