Nieuws12 nov '14 09:02Aangepast op 12 nov '14 09:53

SBM koopt OM af voor 240 miljoen dollar

Auteur: BNR Webredactie

SBM Offshore schikt een buitenlandse corruptiezaak waarin het bedrijf verzeild is geraakt met het Openbaar Ministerie voor een bedrag van 240 miljoen dollar. Dat maakte zowel het OM als het bedrijf bekend.

Uit onderzoek onder leiding van het OM blijkt dat tussenpersonen namens SBM ongeoorloofde schenkingen hebben gedaan aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. Daarvoor betaalt het bedrijf een boete van 40 miljoen dollar. Ook moet het 200 miljoen dollar aan wederrechtelijk verkregen voordelen afstaan. Omgerekend komt het neer op 192 miljoen euro.

Thomas Bos, persofficier van het Openbaar Ministerie:

Dat in de twee genoemde Afrikaanse landen geld via tussenpersonen in de zakken van overheidsdienaren was beland, was al naar voren gekomen uit een intern onderzoek van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. In Brazilië vond het bedrijf wel verontrustende signalen maar geen hard bewijs van omkopingspraktijken.

Justitie komt na eigen onderzoek tot de slotsom dat omkoping in Brazilië wél kan worden bewezen. Thomas Bos: "We hebben ons eigen onderzoek gedaan en als OM kunnen we meer bevoegdheden inzetten om aan gegevens te komen. Daar hebben we aangetroffen dat ook ten aanzien van Brazilië dat er via buitenlandse handelsagenten en via offshore vennootschappen bedragen zijn betaald aan overheidsfunctionarissen."

Drie termijnen
SBM betaalt de boete in drie termijnen. De eerste, van 100 miljoen dollar, is al overgemaakt, De overige twee van elk 70 miljoen dollar worden voldaan in december 2015 en december 2016. Voor de schikking was al een voorziening genomen in de resultaten over de eerste helft van dit jaar.

De onderneming meldde verder dat het in de Verenigde Staten niet wordt vervolgd voor de kwestie. Een justitieel onderzoek in Brazilië loopt nog.

UPDATE: SBM Offshore schiet omhoog op lagere beurs

Gerelateerde artikelen