Nieuws27 mrt '15 07:52Aangepast op 27 mrt '15 14:22

Zieke Lubitz verscheurde doktersverklaring

Auteur: BNR Webredactie

Copiloot Andreas Lubitz was ten tijde van de crash ziek maar verzweeg dat voor zijn werkgever. Dat blijkt volgens het Duitse Openbaar Ministerie uit een verscheurde doktersverklaring die onderzoekers bij de piloot thuis hebben gevonden.

Met welke ziekte Lubitz kampte, is vooralsnog niet duidelijk. Onderzoekers gaan ervan uit dat 'hij de ziekte voor zijn werkgever en zijn collega's verzweeg'. Een afscheidsbrief of andere documenten die wijzen in de richting van een bekentenis hebben de onderzoekers vooralsnog niet gevonden. Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de copiloot uit politieke of religieuze motieven handelde.

Duitse luchtvaartautoriteiten zouden hebben geweten dat de copiloot van German Wings psychische problemen had, meldden Duitse media eerder op de dag.

Psychiatrische behandeling
Derk Marseille, BNR-correspondent in Duitsland, vertelt dat de piloot anderhalf jaar onder psychiatrische behandeling heeft gestaan tijdens zijn opleiding als piloot. Hij zat in opleiding in Amerika, daar heeft hij regelmatig zijn opleiding moeten afbreken. Gister werd nog gezegd dat hij volledig geschikt was om te vliegen.

"Een tweede bericht is dat hij ook in de afgelopen jaren nog regelmatig naar artsen is geweest om over zijn depressies en gezondheidsproblemen te spreken. Hij zou moeite hebben gehad om met het leven om te gaan en Lufthansa heeft hier zeker van geweten. En bij de Duitse luchtvaart autoriteiten stond hij zelfs in het dossier als iemand met psychiatrische problemen. Volgens de Duitse krant Bild was hij in 2009 zelfs enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen