Nieuws10 mrt '15 12:58

'Verzet bouw moskeeën groeit in Nederland'

Auteur: Bram van Dijk

Steeds meer Nederlanders verzetten zich tegen het bouwen van nieuwe moskeeën. Dat zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Ook de politiek werkt vaak tegen. "Het lijkt om treiteren."

Foto: ANP. Rotterdamse moskee Essalam in aanbouw, 2006
Foto: ANP. Rotterdamse moskee Essalam in aanbouw, 2006

Moskeebestuurders ondervinden sinds een jaar steeds meer weerstand bij bouwplannen voor een moskee, zegt woordvoerder Yassin Elforkani van Contactorgaan Moslims en Overheid. En het verzet komt zowel van burgers als van politici. "De politiek stelt nu opeens hele andere vragen. Bijvoorbeeld: hebben jullie radicale predikers? Wat voor stromingen hanteren jullie binnen de islam? En je ziet ook dat agendapunten die op de raad komen wat betreft moskeebouw, continu verzet worden. Dus dit zijn hevige dingen die wij terugkrijgen vanuit onze achterban"

Volgens Elforkani heeft het deels te maken met de opmars van IS, die bijdraagt aan de negatieve beeldvorming rondom de islam.

Perspectief
Het Contactorgaan probeert aan beide kanten te stimuleren, bijvoorbeeld door moskeebouw transparanter te maken. Ook moet het perspectief van de Nederlander veranderd worden.

"Heel veel Nederlanders denken dat er ineens heel veel moskeeën bijkomen. Maar het zijn reeds bestaande moskeeën die in garages of schoolgebouwtjes zaten, maar nu veel zichtbaarder worden. Dus we krijgen niet meer moskeeën in Nederland, maar gewoon zichtbare mooie gebouwen in dit land."

Dat is 98 procent zo. Om de situatie te veranderen gaat CMO na de verkiezingen alle landelijke fractievoorzitters aanschrijven om het thema te bespreken.

Treiteren
Ook Aissa Zanzen van de Raad van de Marokkaanse Moskeeën Nederland merkt vaak politieke onwil. "Je ziet ineens in toenemende maten, zowel bij de burgers als bij de ambtenarij, dat mensen lastig doen over het afgeven van een vergunning of dat het proces heel lang duurt. Je kan bijna spreken van getreiterd worden."

Toch roept hij zijn geloofgenoten op tot rust. "Het enige wat je daar aan kan doen is wees geduldig en treed in contact. Vaak zijn er bezwaren van de burgers en politici die hier mee bezig zijn."

 

Gerelateerde artikelen