Nieuws24 dec '14 11:13

'VN-Wapenhandelsverdrag is vooral symbolisch'

Auteur: BNR Webredactie

Het VN-Wapenhandelsverdrag treedt vandaag in. Een 'historische doorbraak', volgens Amnesty International. Het verdrag moet wapenhandel verbieden als er een risico bestaat dat de wapens worden gebruikt voor misdaden tegen de menselijkheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

"In de praktijk zal er weinig veranderen, maar het verdrag heeft vooral een grote symbolische waarde", zegt Siemon Wezeman, onderzoeker bij het Stockholm International Peace Research Institute, op BNR. "Wapenhandel is legaal, maar dit verdrag zorgt ervoor dat landen een crisisevaluatie doen op de landen waarnaar ze exporteren. Ze moeten vaststellen wat het risico van de wapens is en of een land stabiel genoeg is om ze te krijgen."

Richtlijnen
130 landen hebben het VN-Wapenhandelsverdrag ondertekend en 60 landen hebben het zelfs geratificeerd, maar toch denkt Wezeman dat er weinig zal veranderen. "Het lastige is dat elk land zijn eigen visie heeft. Het ene land denkt bijvoorbeeld anders over mensenrechtenschendingen dan de ander. Hierdoor is er nooit een bepaalde richtlijn en kunnen landen alsnog blijven exporteren."

Eerste stap
Het verdrag lijkt dan in de praktijk weinig te betekenen, toch wordt het wel gezien als een eerste stap in de goede richting. "Dit was een van de weinige keren dat al die landen om de tafel gingen zitten om over wapens te praten. Het huidige verdrag verandert misschien nog weinig, maar toch is het wel de eerste stap in een lang en moeilijk proces."

Volgens Wezeman zal er nu vooral gekeken worden naar welke landen nog meer het verdrag willen ondertekenen en hoe dit verdrag kan worden aangescherpt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen