'Criminelen komen veel te gemakkelijk aan zware wapens'
Bij liquidaties worden steeds vaker zware wapens midden op straat gebruikt. Daar ligt volgens Pieter Jaap Aalbersberg, hoofdcommissaris van de politie, een belangrijke prioriteit: meer grip krijgen op de wapenhandel.
Volgens Aalbersberg is Amsterdam, ondanks de liquidaties van de laatste periode, nog steeds heel veilig. "Dat komt ook uit internationale onderzoeken. Het aantal woninginbraken is weer met 30 procent gedaald en ook het aantal overvallen en straatroven neemt af. Het is zelfs zo, dat als je meerjarig kijkt, het aantal liquidaties constant is gebleven. Alleen is het geweld in het publieke domein enorm toegenomen."
Automatische wapens
Het gebruik van oorlogswapens als een kalasjnikov wordt volgens Aalbersberg steeds gebruikelijker. "En die kogels gaan overal doorheen. Dit is iets waar we ons zeker zorgen over maken bij de politie, dat er rondgesproeid wordt met automatische wapens in het publieke domein. Hier moeten we maximaal op investeren. Het is ook niet langer een bepaald gebied dat moet worden aangepakt, want dit soort liquidaties vindt tegenwoordig ook midden in de stad plaats."
Drugshandel
De meeste georganiseerde misdaad, zeker in Amsterdam, is drugsgerelateerd. Liquidaties zijn vaak een gevolg van conflicten binnen drugsnetwerken. In totaal zijn er dagdagelijks twee- tot driehonderd mensen van de recherche mee bezig, vertelt Aalbersberg. "En dan hebben we het nog niet over de wijkagenten of de controles die worden uitgevoerd. We doen alles om grip te krijgen op het proces. Wij zetten al onze middelen in."
In gesprek
Eén van de middelen die recent werden geopperd is het instellen van gebiedsverboden voor risicovolle criminelen. Ook Aalbersberg vindt dit iets om serieus naar te kijken. "Als zo'n persoon echt niet wilt meewerken, dan kan dat een oplossing zijn. Maar het is niet alleen de vraag: willen we dat? Maar vooral ook: kan het juridisch gezien?" Burgerinfiltranten zijn ook een onderdeel van de aanpak, maar naar dat zware middel wordt volgens Aalbersberg niet altijd meteen gegrepen. "Het belangrijkst is de verbinding met de gemeenschap: in gesprek blijven met families en de angst doorbreken waardoor mensen niet willen praten met de politie."
Prioriteit
Eén van de belangrijkste prioriteiten blijft voorlopig: meer grip op de wapenhandel. "We hebben de afgelopen maanden veel automatische wapens uit het milieu gehaald. We zijn op deze ontwikkeling misschien te lang niet alert geweest. Het gemak waarmee deze groepen aan wapens komen is veel te groot. Dat vraagt prioriteit."